TAJNA JEDNOG OSMEHA

Iz prodornog pogleda, svojstvenog pronicljivim i inteligentnim osobama, zračila je dobrota. A celim njenim bićem dominirao je osmeh.

Imala je osmeh holivudske zvezde iz nekih davnih vremena, iskren i nepretenciozan.

tajna osmeha

Upoznala sam je sasvim slučajno ako se to uopšte može nazvati poznanstvom. Prvo mi je „zapao za oko“ njen komentar na reklamu za nekakvu zlatnu kremu.

U želji da saznam kako izgleda lice osobe koja kremu koristi već četiri meseca i pohvalno govori o njoj, gvirnula sam na njen profil.

Bila je to elegantna i negovana dama srednjih godina, otmenog držanja i lepog lica bez bora uokvirenog plavim uvojcima.

Iz prodornog pogleda, svojstvenog pronicljivim i inteligentnim osobama, zračila je dobrota. A celim njenim bićem dominirao je osmeh.

Divne li žene, prava je srećnica ― pomislih pre nego sam pregledala još nekoliko fotografija iz perioda pre korišćenja kreme.

Na različitim slikama koje su se pojavljivale u nizu bila je besprekorno sređena, imala je uvek isto držanje, pogled i osmeh.

Onaj magični, topli osmeh kakav imaju samo ljudi lepe duše. Uzgred, saznala sam da gospođa K. obožava svog mačora, svira klavir, voli da putuje i šopinguje. Uživa u svakom obliku lepote i čini se da je srećnom čine sitnice.

Osećam naklonost prema osobi lepih manira, koja je svoja, harizmatična i sa prepoznatljivim osmehom čak i na radnom mestu; u kancelariji krcatoj fasciklama i papirima. A potom nailazim na objavu ― „Otišla je naša L.“ ispod koje je umrlica sa fotografijom lepe devojke, studenta prve godine.

Apsolutno svesna da sam već prekoračila sve granice pristojnosti, ne mogu da se obuzdam i u mnoštvu izraza saučešća pronalazim ― „O, Bože, K. nisam znala da je to tvoja kćerka. Kakva tragedija…“

Čitavo telo mi podrhtava zbog aritmije a prsti neposlušno nastavljaju pretragu. I tren kasnije, pojavljuju se na fotografiji zajedno K. i L. priljubljenih obraza, identičnih osmeha, isijavaju onom neopisivom svetlošću bliskih i srećnih ljudi.

U opisu fotografije L. je napisala majci ― „Volim tvoj osmeh. Nastavi uvek da se smeješ.“