MESTA NESTABILNOG VAZDUHA

Turbulencije bi mogle postati učestalije i imati veći intenzitet, jer klimatske promene menjaju mlazne struje i grmljavinske oluje.

Ako ste u poslednje vreme primetili povećane turbulencije tokom putovanja avionom, niste pogrešili. Nedavna studija pokazala je da se turbulencija, ona vrsta koja čini potencijalno zastrašujući let, pogoršava.

turbulencije

Studija je analizirala podatke prikupljene između 1979. i 2020. i otkrila značajno povećanje turbulencija u čistom vazduhu, a za glavni razlog navode – klimatske promene, piše Reader’s Digest.

Stalno rastuća količina toplog vazduha zbog emisije ugljen dioksida pratila je stopu povećanja turbulencija u čistom vazduhu. Taj topli vazduh diže se u mlazni tok, stvarajući vetar koji uzrokuje turbulencije u čistom vazduhu.

– Klimatske promene imaju značajan uticaj na učestalost vazdušnih turbulencija zbog češćih slučajeva vrlo nestabilnog vazduha – kaže naučnik Den Bub.

Delom je to zbog vremena kada je mlazna struja jača, ali takođe se javlja na frontalnoj granici, gde se susreću topli i hladni frontovi.

Kao rezultat toga, kaže on, područja duž frontalne granice mogu doživeti jake grmljavinske oluje s velikom kišom, vetrovima i turbulencijama.

Nekoliko studija je ukazalo na to da bi turbulencije mogle postati učestalije i imati veći intenzitet jer klimatske promene menjaju mlazne struje i grmljavinske oluje. Prema jednoj studiji, od 2050. do 2080. jake turbulencije u čistom vazduhu postaće jednako uobičajene kao umerene turbulencije.

Treba li da se plašimo turbulencija?

Uprkos strašnim predviđanjima, stručnjaci kažu da vazdušne turbulencije ne mogu srušiti komercijalni avion, prenosi Lifestyle.

– Turbulencije mogu biti izuzetno opasne, uzrokujući povrede putnika i posade, kao i oštećenja aviona, ali je malo verovatno da će uzrokovati pad aviona komercijalne kompanije – kazao je profesor Tomas Guin.

Izvor: Lifestyle.ba