SAVETI I PREPORUKE

Da bismo rešili problem kada nas naša stopala zabole, najpre bi morali da otkrijemo odakle bolovi potiču.

Ne obraćamo pažnju na stopala dok nas ne zabole, a tada tražimo načine da sebi olakšamo.

zabole stopala

Stopala su deo tela koji se dobro naradi tokom dana. Nose našu težinu, stiskaju se u cipelama, neprirodno stoje u štiklama… Ali retko obraćamo pažnju na njih dok nas ne stopala zabole. A kada zabole, potrebno vam je olakšanje.

Da biste rešili problem, prvo morate da otkrijete odakle potiče.

Bol u peti

Ako vas peta stalno boli, možda imate plantarni fascitis. To je iritacija ili upala tkiva koje povezuje petnu kost sa prstima. Obično najviše boli ujutro kada ustanete iz kreveta. Možete ga osetiti u peti ili u luku.

Nastaje kao posledica prenaprezanja, pri čemu se nakupljaju mikrooštećenja koja izazivaju propadanje kolagenih vlakana.

Kako lečiti:

– odmorite nogu

– istegnite mišiće pete i stopala

– uzmite lekove protiv bolova bez recepta

– nosite cipele sa dobrom podrškom za luk i mekim đonom

– izbegavajte hodanje bosi

– ohladite bolno područje

Petni trn je još jedan izvor bolova u stopalu. Ovo su abnormalni koštane izrasline na dnu pete. Možete ih dobiti od nošenja pogrešnih cipela ili od krivog i nepravilnog hoda ili držanja, ili čak od aktivnosti poput trčanja. Ranije je pogrešno okrivljen za izazivanje plantarnog fasciitisa.

Ahilova tendinoza

Bol lokalizovan dva do pet centimetara iznad pripoja tetive na petnoj kosti i koji je karakteristično povezan sa aktivnošću tako što se javlja na početku, smanjuje se tokom i povećava se nakon aktivnosti. Drugi simptom je jutarnji bol i ukočenost u natkolenici, koja nestaje nakon prvih koraka.

Naziv tendinoza počeo je da se koristi tek nedavno jer su istraživanja pokazala da se zapaljenje ne odvija u tetivi kako se mislilo, pa je naziv tendinitis izbačen iz upotrebe jer sufiks -itis ukazuje na upalni događaj. Tendinoza Ahilove tetive može nastati iznenada,, kao takozvani akutni oblik, ili postepeno kao hronični oblik.

Ovaj problem se najčešće javlja kod trkača, kod kojih čini 6,5 do 11 odsto svih povreda. Nalazi se i kod drugih sportista kojima su trčanje i skakanje osnovne komponente sportskih aktivnosti, na primer kod košarkaša, rukometaša, fudbalera, tenisera i drugih sportista.

Kako lečiti:

– odmorite nogu

– koristite led ili hladne obloge na dnu stopala i pete oko 15 minuta dok osećate bol

– utegnite zglob elastičnim zavojem ili omotačem

– držite stopalo podignuto iznad nivoa srca što je više moguće, uključujući i kada spavate

– uzmite lekove protiv bolova

Metatarsalgia

Naziva se i Mortonovom bolešću, a radi se o bolu u predelu prednjeg dela stopala koji može biti izuzetno jak i imati različite uzroke. U kasnijoj fazi metatarsalgije mogu se pojaviti bolni pritisci na prednjem delu tabana, ispod prstiju.

Ovaj problem najčešće nastaje usled spuštenih poprečnih svodova, a može biti posledica lokalnih promena na prednjem delu stopala. Najčešće se javlja u srednjem i starijem životnom dobu, a uglavnom je uzrokovana nošenjem neadekvatne obuće i dugotrajnim preopterećenjem prednjeg dela stopala.

Kako lečiti:

– nosite šire cipele, nikako visoke potpetice

– iegavajte aktivnosti koje izazivaju bol

– bolno mesto masirajte ledom nekoliko puta dnevno po deset minuta

Sesamoiditis

U blizini palca na nozi nalaze se dve kosti koje su povezane samo tetivama. Zovu se sesamoidi. Dobijate sesamoiditis kada se tetive koje ih okružuju postanu povređene i upaljene. To je oblik tendinitisa, uobičajen kod trkača i baletskih igrača, prenosi ordinacija.hr.

Kako lečiti:

– odmorite noge

– ohladite bolno područje

– nosite jastučić ispod prsta u cipeli

– zalepite nožni palac da biste imobilizirali zglob i omogućili zarastanje

– nosite cipele sa debljim đonom ili ortopedskim ulošcima

– pitajte svog doktora o injekcijama steroida ako ništa drugo ne pomaže

Reumatoidni artritis

Prvi simptomi reumatoidnog artritisa najčešće se javljaju u rukama ili stopalima. Karakteristične su zapaljenske promene na zglobovima prstiju, a zatim i na zglobu. Pored zapaljenja zglobova, javljaju se i zapaljenske promene na tetivama.

Kako lečiti:

– nosite široke, udobne cipele sa mekim ortopedskim ulošcima

– ortopedska obuća

– operacija