BORE, SEDA KOSA, SLABIJI VID…

Kada pređemo drugu polovinu treće decenije života, svaka nova svećica na torti nam donosi i nove bore, sede vlasi i slabiji vid.

Iako je u pitanju individualan proces, naučnici su utvrdili da se prvi znaci starenja javljaju baš u periodu nakon 25. godine.

znaci starenja

Starost se najbolje oslikava na koži, zato je to prva stavka kojom se bavimo kada primetimo da mladost lagano ostaje iza nas. Srećom, inovacije u oblasti dermatologije su svakodnevne, a brojni primeri iz sveta poznatih nam govore da nije nemoguće bar privremeno zaustaviti starenje.

Prvi znaci starenja i kako ih prepoznati

Simptomi starenja nisu isti kod svih ljudi, već je to individualna priča svakoga od nas. Naučnici su došli do zaključka da se prvi znaci starenja primećuju već od 25. godine. U tom periodu se najčešće javljaju fine linije i bore, naročito oko uglova očiju. Bore na čelu postaju sve upadljivije kako koža stari, odnosno gubi volumen i elastičnost. Nakon 25. godine koncentracija kolagena opada za 1% godišnje. Osim kolagena, opada i proizvodnja hijaluronske kiseline, kojom mlada koža obiluje, pa se smanjuje sposobnost ćelija da vežu vodu i postaju suvlje.

Iako je seda kosa uglavnom povezana sa genetikom i može se javiti i kod mladih ljudi, ona je generalno jedan od simbola starosti. Istraživanja pokazuju da kada napunimo 30 godina, šanse da će se pojaviti prve sede se povećavaju za 10 do 20 procenata na svakih 10 godina.

Osim alarma koji se pali kada se pogledamo u ogledalu i vidimo bore i retku i sedu kosu, javljaju se i problemi sa vidom, gubitak sluha, promene u metabolizmu. Tu su i poteškoće u koncentraciji i problem sa pamćenjem, gubitak mišićne mase i promene u hormonskom statusu još su neki od znakova da naš organizam stari.

Da li se može bar privremeno zaustaviti proces starenja?

Ukoliko pogledamo Bred Pita, možemo biti poprilično optimistični da se proces starenja može zaustaviti. Iako formula večne mladosti ne postoji, danas postoje brojni tretmani koji mogu da osveže našu kožu i podmlade je na neki način. Jedan od tretmana koji se najviše praktikuje je botoks. Botulinum toksin je supstanca koja se koristi u medicinske svrhe, posebno u estetskoj medicini, kako bi se privremeno smanjile bore i fine linije. Princip delovanja botoksa je blokiranje nervnih signala koji uzrokuju kontrakciju mišića. Kada se mišići ne kontrahuju ili se kontrahuju manje, bore postaju manje vidljive, što daje licu glatkiji i mlađi izgled. Efekti botoksa su privremeni, obično traju od tri do šest meseci, pa je potrebno redovno ponavljati tretmane kako bi se održao željeni izgled.

botoks ubrizgavanje

U Srbiji su sve popularniji botoks tretmani. Beograđani će, recimo, pretražiti na internetu pojam botoks Beograd, Novosađani botoks Novi Sad, i svi će dobiti kao rezultat klinike i salone koji se bave tretmanima podmlađivanja kože. Važno je napomenuti da botoks treba primenjivati isključivo pod nadzorom kvalifikovanog lekara ili stručnjaka za estetsku medicinu, jer nepravilna primena može izazvati neželjene efekte. Takođe, treba razgovarati sa stručnjakom o očekivanjima i mogućim rizicima pre nego što se odlučite za tretman botoksom.

Da li postoji prirodan način da se sakriju prvi znaci starenja?

Odgovor na ovo pitanje, na našu veliku sreću je pozitivan. Dermatolozi obično daju nekoliko korisnih saveta za održavanje elastičnosti kože.

Pre svega, treba štititi kožu od ultraljubičastog zračenja. Sunčevi zraci mogu ubrzati starenje kože, uzrokujući bore i hiperpigmentaciju. Redovno korišćenje zaštitnih faktora (SPF) je prvi korak ka održavanju svežine kože.

Druga važna stavka je pravilna hidratacija. Ona je ključna za očuvanje elastičnosti i hidriranosti kože. Korišćenje hidratantne kreme ili seruma može pomoći u očuvanju zdrave kože.

Kao i na mnoge druge procese u organizmu, ishrana utiče i na starenje. Ishrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima može pomoći u očuvanju zdravlja kože. Voće, povrće i zdrave masti trebaju biti deo našeg svakodnevnog menija. Treba izbegavati alkoholna i gazirana pića, kao i cigarete.

Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju i pomaže koži da zadrži svoj sjaj. Kada smo fizički aktivni, smanjujemo i nivo stresa koji se zadržava u organizmu, a koji pak utiče na pojavu akni.

Prirodni tretmani za održavanje kože mladom uključuju različite prirodne sastojke i tehnike koje mogu pomoći u očuvanju zdravog i blistavog izgleda kože. Pored redovne hidratacije, koži su potrebni pilinzi i eksfolijacija za uklanjanje mrtvih slojeva. Masaža lica poboljšava cirkulaciju i pomaže toniranju kože. Korišćenje preparata za negu na bazi bilja kao što su aloja vera gel, čajevac, lavanda i ulje kokosa daju koži sve potrebne sastojke za regeneraciju.

Važno je biti dosledan u pravilnoj nezi kože i zdravim životnim navikama kako bismo postizali najbolje rezultate. Pre nego što počnemo sa korišćenjem novih proizvoda ili tehnika, preporučljivo je da se konsultujemo sa stručnjakom za negu kože.