STAV PREDSEDNIKA RUSIJE

U odgovorima na pitanja, predsednik Putin dotakao se i činjenice, kako je rekao, da Srbi nisu narod koji se može slomiti.

Srbi nisu narod koji bi zapadne zemlje mogle da slome i potčine, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“ u Sočiju.

putin srbi

– Što se tiče toga da li su Rusija i Srbija meta nekih krugova na Zapadu, to su činjenice, tu nisu potrebni naročiti dokazi. Zašto je Srbija takva meta, pošteno ću vam reći, ja ne razumem. Kao što je i Rusija početkom 90-ih godina bila spremna na sve da bi posle raspada Sovjetskog Saveza, pretpostavljajući da su se vremena kardinalno promenila, pristala na bilo koje žrtve da bi izgradila svoje odnose sa zapadnim zemljama. Šta smo dobili? Podršku separatizmu i terorizmu na Kavkazu, pritom direktnu: i političku, i informacionu, i finansijsku, i čak vojnu – rekao je Putin.

On je podsetio da je u to vreme bio direktor FSB-a i da je sa čuđenjem posmatrao sve što se dešava.

– Zašto? Valjda smo sada svi zajedno. Zašto to da se radi? Ali oni su to radili bez ustezanja. Odgovora nema, pošteno govoreći, ni do danas. Pretpostavljam da je to nekakvo odsustvo obrazovanja, šta li, nerazumevanja tendencija, nerazumevanja toga kako je organizovan svijet, kako je organizovana Rusija, do čega to može dovesti, želeći da je silom slome. Ništa osim sile. Јer sankcije su takođe sila, samo u drugoj formi, bez želje da se traži kompromis – dodao je on.

Prema njegovim riječima, povici da „vi morate, dužni ste, upozoravamo vas“ – to je takođe sila i pokušaj da se koristi element sile.

– Sve se na to svodi. I prema Јugoslaviji i Srbiji, jer prvo je bila Јugoslavija pa onda Srbija. Zašto? Srbija je, čini se, takođe na sve bila spremna, o svemu željela da se dogovori. Ne, treba slomiti. Mnogo puta sam to čuo: „Treba slomiti, to je slaba karika“. Eto takva je filozofija – rekao je Putin.

– Zašto upravo Srbe treba slomiti? Pošteno govoreći, ne znam. Štaviše, kad su bili neki otvoreni razgovori, kad sam još imao normalne odnose sa pojedinim liderima, kad su mi govorili: „Treba slomiti“, ja sam govorio: „A zašto?’Odgovora nije bilo. Eto prosto tako, uspostavljena je takva filozofija, paradigma, sve treba rešavati eto tako – da se slomi. Ali Srbi nisu takav narod, istorija nije takva, kultura nije takva. Znate, reći ću jednu tešku stvar: možete uništiti, ali Srbe ne možete slomiti i potčiniti. To takođe ne razumeju. Ali nadam se da će pre ili kasnije razumeti i tu komponentu, i u evropskoj politici, i uopšte u celini u svetu – da će razumeti da je ipak konstruktivnije dogovarati se, a ne da se rešava tako – da se neko slomi – zaključio je ruski lider.

On je podsetio da je u to vreme bio direktor FSB-a i da je sa čuđenjem posmatrao sve što se dešava.

– Zašto? Valjda smo sada svi zajedno. Zašto to da se radi? Ali oni su to radili bez ustezanja. Odgovora nema, pošteno govoreći, ni do danas. Pretpostavljam da je to nekakvo odsustvo obrazovanja, šta li, nerazumevanja tendencija, nerazumevanja toga kako je organizovan svet, kako je organizovana Rusija, do čega to može dovesti, želeći da je silom slome. Ništa osim sile. Јer sankcije su takođe sila, samo u drugoj formi, bez želje da se traži kompromis – dodao je on.

Prema njegovim rečima, povici da „vi morate, dužni ste, upozoravamo vas“ – to je takođe sila i pokušaj da se koristi element sile.

– Sve se na to svodi. I prema Јugoslaviji i Srbiji, jer prvo je bila Јugoslavija pa onda Srbija. Zašto? Srbija je, čini se, takođe na sve bila spremna, o svemu željela da se dogovori. Ne, treba slomiti. Mnogo puta sam to čuo: „Treba slomiti, to je slaba karika“. Eto takva je filozofija – rekao je Putin.

– Zašto upravo Srbe treba slomiti? Pošteno govoreći, ne znam. Štaviše, kad su bili neki otvoreni razgovori, kad sam još imao normalne odnose sa pojedinim liderima, kad su mi govorili: „Treba slomiti“, ja sam govorio: „A zašto?’ Odgovora nije bilo. Eto prosto tako, uspostavljena je takva filozofija, paradigma, sve treba rešavati eto tako – da se slomi. Ali Srbi nisu takav narod, istorija nije takva, kultura nije takva. Znate, reći ću jednu tešku stvar: možete uništiti, ali Srbe ne možete slomiti i potčiniti. To takođe ne razumeju. Ali nadam se da će prije ili kasnije razumjeti i tu komponentu, i u evropskoj politici, i uopšte u celini u svetu – da će razumeti da je ipak konstruktivnije dogovarati se, a ne da se rešava tako – da se neko slomi – zaključio je ruski lider.

Izvor: Sputnjik