ALTERNATIVA IZ PRIRODE

Neke biljke mogu da budu korišćene u higijeni kao sapun, jer u sebi sadrže antibakterijske, antiseptične i antifungalne materije.

Redovno pranje ruku i održavanje čistoće doma je važno za održavanje pravilne higijene i prevenciju bolesti. Ali možda ćete u nekim situacijama ostati bez ključnih zaliha kao što je sapun, pa valja da znate koje biljke se mogu koristiti kao alternativa.

biljke sapun

Ove biljke su takođe dobra alternativa sapunima i proizvodima za čišćenje koji sadrže sastojke koji mogu naštetiti vašem zdravlju.

Ako mislite da vam je za čišćenje doma potrebno više od sapuna i vode, možete pokušati da napravite rastvore za čišćenje sa netoksičnim sastojcima kao što je sirće.

Sirće će pomoći da se ubije skoro svaki mikrob, iako ostavlja težak miris koji će na kraju nestati. Ako vam smeta miris sirćeta, možete napraviti domaći rastvor za čišćenje i dodati eterična ulja kako bi zamirisalo.

Bor

Pošto je bor zimzeleno drvo, materijale za pravljenje sapuna možete sakupljati tokom cele godine.

Iako je bor popularan zbog svoje medicinske upotrebe, malo ljudi zna da je i dobro sredstvo za čišćenje. Terpentin se pravi od borovog soka i sastojak je koji se često dodaje u sredstva za čišćenje, jer ima antiseptička svojstva.

Borove iglice takođe imaju antiseptička svojstva i sa njima je lakše raditi nego sa sokom.

Ruzmarin

Listovi ruzmarina se koriste za pravljenje sapuna. Ruzmarin je još jedna biljka sa poznatim antibakterijskim svojstvima. Uspeva na dobro dreniranom zemljištu i lako se može uzgajati u zatvorenom i na otvorenom.

Kada koristite ruzmarin za pravljenje prirodnih sredstava za čišćenje, redovno secite vrhove rastinja tokom vegetacije. Izaberite zelene stabljike i ostavite drvenaste kako bi biljka mogla uspešno da raste između reznica.

Žalfija

Listovi žalfije se takođe mogu koristiti za pravljenje sapuna.

Žalfija se u drevnim vremenima koristila kao antibakterijsko, antiseptično i antifungalno sredstvo. Prema laboratorijskim ispitivanjima, žalfija je efikasna i protiv salmonele i E.coli.

Žalfija se lako uzgaja i otporna je na hladnoću, ne zahteva mnogo održavanja.

Berite listove žalfije tokom vegetacije kako biste napravili domaće sredstvo za čišćenje.

Timijan (majčina dušica)

Majčina dušica je antibakterijska i antifungalna biljka. Postoji nekoliko varijanti timijana koje možete koristiti za pravljenje sapuna.

Pošto se timijan dobro snalazi u blago alkalnom tlu, možete ga uzgajati u kamenoj bašti. To je puzavica koja ne raste mnogo visoko.

Kada se uzgaja u kamenoj bašti, kamenje ispod biljke će obezbediti adekvatnu drenažu i takođe će sprečiti klijanje, koji obično utiče na biljku.

Većina sorti timijana može se ostaviti na miru da raste. Zasadite timijan i ostavite ga na suncu.

Može da se nosi sa toplim i suvim uslovima bolje od hladnog i vlažnog tla.