FRANCUSKI EKLERI SA PILETINOM

Meki francuski ekleri sa pilećim mesom, mariniranim šampinjonima i kačkavaljem su sjajni za doručak uz jogurt, a mogu da posluže i kao odličan izbor za poneti.

francuski ekleri

Sastojci:

2 parčeta pilećih grudi
150 grama seckanih mariniranih šampinjona
250 mililitara vode
180 grama putera
225 grama brašna
3 jaja
1 kašika mešavine začina
200 grama kačkavalja
250 mililitara mleka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu, na šporetu, sipamo vodu, dodamo 80 grama putera, 125 grama brašna i neprekidno mešamo varjačom. Kada testo počne da se odvaja od šerpe sklonimo sa šporeta.

U ohlađeno testo dodajemo jedno po jedno, 3 jaja, neprekidno mešajući. Testom punimo kuvarski špric. U tepsiji, namazanoj puterom, pomoću šprica od testa formiramo eklere. Pečemo 25 minuta na 250 stepeni ne otvarajući rernu.

U šerpi, na šporetu, na rastopljenih 100 grama putera pržimo brašno. Sipamo mleko neprekidno mešajući žicom za mućenje. Dodamo mešavinu začina i kada bešamel dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta.

Pileće grudi isečemo na kocke i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Kada se meso isprži dodamo sitno isečene šampinjone, posolimo, pobiberimo i promešamo. Kada se šampinjoni isprže, sklonimo tiganj sa šporeta, dodamo sitno izrendan kačkavalj, bešamel sos i mešamo dok se fil ne sjedini.

Ispečene eklere sečemo na polovinu po dužini. Filom punimo kuvarski špric i nanesemo na donje polovine eklera. Na fil stavimo gornje polovine.

Poređamo eklere na tanjir za serviranje i dekorišemo sitno izrendanim kačkavaljem.

Prijatno!