HVALA VUČIĆU

Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ kupljena je na aukciji u Londonu za Muzej grada Beograda i biće izložena kad stigne u Srbiju.

To je potvrdila direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, dodajući da je ovo vredno delo „Odmor bašibozuka“ plaćeno je 240.000 funti „na čekiću“ (bez poreza i provizija).

odmor bašibozuka

Umetničko delo „Odmor bašibozuka“ je ulje na platnu, dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (bez rama 41 sa 32,5 centimetara), a na prodaju je ponudila vodeća aukcijska kuća Sotbi sa procenjenom početnom vrednošću od 70.000 do 100.000 funti.

Slika je ponuđena u okviru kolekcije orijentalne umetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka iz rezidencije Belgravija u centru Londona.

Izuzetni primerci orijentalne tematike poznatih evropskih slikarskih imena bili su na aukciji uz našeg čuvenog Jovanovića, čija je slika bila jedna od najlepših i najvrednijih među ponuđenima.

Inače, sliku je porodica Belgravija kupila takođe na aukciji krajem osamdesetih godina prošlog veka.

„Bili smo za nju dugo zainteresovani jer i pored toga što imamo 211 dela Paje Jovanovića u našem muzeju nemamo nijednu sliku iz orijentalne faze njegove, a toj tematici on je posvetio dobar deo svog opusa. Njegova vrlo reprezentativna dela iz ove faze mogu se naći u raznim svetskim privatnim kolekcijama“, objasnila je direktorka muzeja.

Opisujući sam proces aukcije, Jelena Medaković ističe da je „bilo stresno da se ceo proces isprati bez greške jer su naše reakcije na samoj aukciji morale da budu munjevitem ali je najlepše kada imate podršku kakvu smo mi ovog puta imali“.

„Podrška je stigla od predsednika Aleksandra Vučića, ministra finansija Siniše Malog i ministarke kulture Maje Gojković“, naglasila je ona.

„Ova aukcija je bila za nas jedinstveno iskustvo, u timu nas je bilo nekoliko, na više kompjutera i više telefona, i to je trajalo nekoliko dana, učestvovali smo i u predaukcijskim ponudama. Tu smo videli kako se kreće interesovanje za sliku i mogli donekle da predvidimo kako će se odvijati aukcija.“

Za sliku je inače, dodaje, bilo zainteresovano i nekoliko naših kolekcionara. „Moram da im zahvalim, sa njima samo bili u kontaktu, oni su se povukli u našu korist, dok smo sa jednim tokom cele aukcije ostali na vezi da ukoliko dođe do nekih nepredviđenih situacija i budemo prinuđeni da možda odustanemo, on bude taj koji bi umesto nas sliku kupio. Jer svi smo se složili da je slika izuzetna“, rekla je direktorka Muzeja grada Beograda.

Izvor: Politika