UTICAJ NA HIPERTENZIJU

Osim povećanja krvnog pritiska kod odraslih, ishrana sa visokim sadržajem fruktoze može povećati verovatnoću da deca razviju hipertenziju u odrasloj dobi.

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je ozbiljan zdravstveni problem širom sveta. Prema podacima, 47 odsto ili skoro polovina odraslih Amerikanaca ima dijagnozu ovog stanja.

fruktoze

Hipertenzija je stanje koje karakteriše sistolni krvni pritisak viši od 140 mmHg ili dijastolni krvni pritisak preko 90 mmHg.

Tradicionalno, lekari upozoravaju svoje pacijente da ograniče unos natrijuma, što može izazvati ili pogoršati visok krvni pritisak. Ali nedavna studija sugeriše da postoji još jedan krivac osim natrijuma koji može da podigne vaš krvni pritisak – fruktoza.

Osim povećanja krvnog pritiska kod odraslih, ishrana sa visokim sadržajem fruktoze može povećati verovatnoću da deca razviju hipertenziju u odrasloj dobi.

Zašto je fruktoza loša za vas?

Fruktoza je prirodni monosaharid prisutan u voću, ali je takođe može proizvesti vaše telo kada se aktivira put poliola. Fruktoza je glavni sastojak visokofruktoznog kukuruznog sirupa (HFCS), veštačkog zaslađivača koji se obično dodaje u pakovanu hranu i piće. Iako je voćni šećer po strukturi veoma sličan glukozi, fruktoza utiče na vaše telo drugačije.

Kada konzumirate fruktozu, vaše telo prerađuje šećer za skladištenje goriva. Ovo se dešava da bi se gorivo kasnije moglo koristiti za snabdevanje vašeg tela vodom i energijom. Međutim, ovo ima negativan efekat, jer fruktoza čini da vaše telo zadrži natrijum, što povećava krvni pritisak.

Ishrana bogata fruktozom reguliše aktivnost transportera natrijuma, što može izazvati povećanje krvnog pritiska. Pored toga, inaktivira vazodilatatore dok aktivira vazokonstriktore i može povećati apetit i izazvati žeđ.

Kada se kombinuje sa drugim supstancama da bi se formirao HFCS, štetni efekti fruktoze u visokim koncentracijama se pojačavaju.

Navike u ishrani i kardiovaskularni faktori rizika

Za ovu studiju, istraživači su analizirali podatke učesnika studije o razvoju rizika od koronarnih arterija kod mladih odraslih.

Studija je detaljnije razmotrila kardiovaskularne faktore rizika kod mladih odraslih osoba belaca i afroamerikanaca starosti od 17 do 35 godina u vreme upisa.

Istraživački tim je prikupio podatke o ishrani i krvni pritisak u vreme upisa. Informacije o ishrani kvantifikuju unos natrijuma i fruktoze.

Krvni pritisak svakog učesnika je meren u nekoliko tačaka tokom studije: u sedam godina, 15 godina i 30 godina.

Potrošnja natrijuma i fruktoze imala je značajan uticaj na predviđanje viših sistolnih i dijastolnih krvnih pritisaka tokom 30. godine praćenja. Istraživači su zaključili da ishrana sa visokim sadržajem natrijuma i fruktoze tokom adolescencije može uticati na sistolni i dijastolni krvni pritisak u odraslom dobu.

Druga studija je pokazala da konzumiranje fruktoze tokom trudnoće može doprineti razvoju preeklampsije.

Fruktoza je važna za razvoj fetusa i prirodno se proizvodi u telu. Proizvodnja fruktoze se povećava kada je žena trudna. Ali ako se proizvodnja ne vrati u normalu ili ako ishrana žene takođe uključuje fruktozu i njene derivate, to može dovesti do preeklampsije, što uzrokuje simptome poput hipertenzije i proteina u urinu (proteinurija).

Da biste zaštitili svoju decu i osigurali da ostanu zdrava dok stare, naučite ih kako da imaju dobre navike u ishrani. Trudnice se takođe mogu zaštititi čitanjem etiketa proizvoda i poznavanjem različitih naziva fruktoze kako bi mogle da je izbegnu.

HFCS je povezan sa mnogim zdravstvenim problemima. Na etiketama proizvoda pojavljuje se kao voćni šećer, d-fruktofuranoza, d-fruktoza, d-arabino-heksuloza ili levuloza.

Uverite se da izbegavate slatku hranu i pića koja sadrže HFCS.

Mnogi prehrambeni proizvodi, kao što su nezdrava hrana i različita pića, sadrže ovaj štetni zaslađivač.

Neki proizvodi označeni kao „zdravi“ mogu takođe da sadrže HFCS. Pregledajte etikete da biste izbegli ovaj zaslađivač i smanjili količinu prerađene hrane.