POLIKLINIKA DIVA

Kada je u pitanju uklanjanje mladeža, ključ je odabrati pravu tehniku koja će obezbediti sve zdravstvene benefite, a ne samo estetske.

Mladeži su česti izraštaji na koži i većinom su bezopasni. Međutim, u nekim slučajevima, uklanjanje mladeža postaje ne samo estetsko, već i zdravstveno pitanje.

uklanjanje mladeža

U poliklinici Diva dr Bogdanović, lekari specijalisti pristupaju ovom zadatku sa najvećom pažnjom, koristeći napredne tehnike uz OBAVEZNO slanje mladeža na patohistološku analizu.

Zašto je patohistološka analiza važna nakon procedure za uklanjanje mladeža?

Patohistološka analiza je u poliklinici Diva dr Bogdanović nezaobilazan korak nakon uklanjanja mladeža. Ova analiza omogućava detaljno mikroskopsko ispitivanje tkiva, što je ključno za detekciju ćelijskih promena, uključujući tumorske ćelije. Bez nje, nemoguće je sa sigurnošću potvrditi benignu ili malignu prirodu izraštaja.

strucni tim diva

Koje tehnike za uklanjane mladeža koriste lekari specijalisti u poliklinici Diva dr Bogdanović?

Kada je u pitanju uklanjanje mladeža, ključ je odabrati pravu tehniku koja će obezbediti sve zdravstvene benefite, a ne samo estetske.

U poliklinici Diva dr Bogdanović koriste se dve metode:

  • radiotalasna dermatohirurška tehnika i
  • klasična hirurška ekscizija.

Radiotalasna hirurgija je brza, komforna i ostavlja minimalne ožiljke, idealna za benigna stanja. Više od 90% mladeža se može uspešno ukloniti radiotalasnom hirurgijom. To obuhvata sve zdrave mladeže, iziritirane ili blago izmenjene. Ova metoda omogućava brz oporavak i daje odlične estetske rezultate.

Uz to, radiotalasna metoda može se primeniti i na osetljivim delovima kože, kao što je regija oko očiju.

Postupak je brz, traje oko 30 do 60 sekundi po mladežu i pruža visok komfor za pacijente zahvaljujući prethodno primenjenom anestetiku.

Hirurška ekscizija se primenjuje kod sumnjivih ili rizičnih mladeža.

radiotalasi diva

Obe tehnike su bezbedne za pacijenta jer pružaju mogućnost slanja tkiva na patohistološku analizu.

7 razloga za uklanjanje mladeža

  1. Estetski razlozi: često kada su mladeži na vidljivim mestima poput lica.
  2. Nalaze se na mestu trenja: kada su na mestima konstantnog trenja ili iritacije – na primer u zoni vrata ili pojasa ili kod žena u ramenom delu – na mestu gde se nalaze bretele.
  3. Mladež je povređen: preporuka lekara specijalista je da se zakaže pregled kod doktora ukoliko dođe do povrede mladeža, a naročito krvarenja, kao i ako je bio ranije povređivan. Vrlo je verovatno da će u tom slučaju lekar savetovati da je potrebno uklanjanje mladeža.
  4. Nagle promene boje mladeža: preporuka je javiti se lekaru ukoliko postoje jako tamni, crni mladeži, kao i ukoliko su „šareni“, a posebno ako su naglo promenili boju iz svetlokestenjaste u tamnu ili dobili sivi ili indigo odsjaj.
  5. Nagle promene veličine mladeža: u slučajevima kada je mladež veći od 6 milimetara trebalo bi se svakako javiti lekaru radi redovnih kontrola, ali to nije razlog za paniku. Ukoliko je mladež naglo porastao, tada će lekar verovatno predložiti uklanjanje.
  6. Asimetrični mladeži: sa nepravilnim ili reckavim ivicama.
  7. Visokorizični mladeži: oni za koje lekar specijalista ustanove da nose zdravstveni rizik nakon pregleda.

Važnost redovnih pregleda mladeža

Redovni pregledi, barem jednom godišnje, ključni su za rano otkrivanje promena na mladežima. U poliklinici Diva dr Bogdanović, pored kliničkih pregleda koji su BESPLATNI, koriste se i dermoskopski pregledi za detaljnu analizu struktura ispod površine kože.

Uklanjanje mladeža u poliklinici Diva prati visoke standarde bezbednosti i preciznosti. Patohistološka analiza je neophodan korak, osiguravajući da svaki postupak uklanjanja mladeža bude bezbedan i u najboljem interesu pacijenta. Redovni pregledi i stručni pristup su ključni za očuvanje zdravlja kože.

Besplatni klinički pregledi mladeža u poliklinici Diva

Besplatni klinički pregledi su nešto čime u ovoj medicinskoj ustanovi doprinose očuvanju vašeg zdravlja, jer se blagovremenim odstranjivanjem izmenjenih mladeža sprečava njihova alteracija u tumor. Uz posebnu napomenu da je pravovremena dijagnostika od neprocenjive važnosti jer je sve maligne tumore kože moguće izlečiti u početnoj fazi jednostavnom hirurškom ekscizijom u lokalnoj anesteziji.

dr bogdanovic diva

Doktorka Svetlana Bogdanović, estetski hirurg, osnovala je polikliniku Diva 1991. godine, a od 1995. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Posetite Polikliniku Diva i zakažite pregled, besplatne konsultacije ili proceduru na telefone +381 63 338 334 i 011 32 42 841.

Poliklinika Diva na 3 adrese:

Kosovska 34,

Njegoševa 19a, Vračar – Slavija i

Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd.

 

FOTO: Andreja Damnjanović