UTIČE NA HIPERTENZIJU

Više studija je pokazalo da grejpfrut može pomoći u tome da se snizi visok krvni pritisak.

Grejpfrut (Citrus paradisi) je dobio ime po grozdovima koji se formiraju na drvetu na kojem raste. Plod pripada porodici Rutaceae i dolazi u žutim, ružičastim i crvenim varijantama.

grejpfrut pritisak

Grejpfrut je pun vitamina A i C i odličan je izvor dijetalnih vlakana. Ovo voće takođe ima izuzetno nizak glikemijski indeks (25).

Glikemijski indeks meri koliko hrana podiže nivo glukoze u krvi, što znači da je grejpfrut idealan za osobe sa dijabetesom.

Pored toga, grejpfrut sadrži vitamin B6, kalcijum, folat, magnezijum i tiamin. Takođe, on sadrži kalijum, hranljivu materiju koja ima esencijalnu ulogu u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska, kao i u održavanju normalnog nivoa tečnosti unutar ćelija, koji se zatim balansira natrijumom koji održava normalne nivoe tečnosti izvan ćelija.

Jedan grejpfrut obezbeđuje najmanje 10 procenata naših dnevnih potreba za kalijumom.

Grejpfrut i njegov uticaj na visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak (hipertenzija) je ozbiljno zdravstveno stanje i faktor rizika za srčana oboljenja i moždani udar.

Izveštaj Američkog udruženja za srce (AHA) iz ove godine otkrio je da skoro 50 odsto Amerikanaca starijih od 20 godina ima visok krvni pritisak, što predstavlja 122 miliona ljudi. Stručnjaci upozoravaju da se verovatnoća visokog krvnog pritiska povećava kako starimo, što se ogleda u činjenici da najmanje tri četvrtine Amerikanaca starijih od 65 godina ima to stanje.

Podaci sugerišu da je grejpfrut efikasan kada je u pitanju krvni pritisak, odnosno njegovo smanjenje, zbog visokog sadržaja kalijuma koji sprečava štetne efekte natrijuma, jednog od uobičajenih uzroka hipertenzije.

Nekoliko studija podržava upotrebu grejpfruta za snižavanje krvnog pritiska.

U kontrolisanom ispitivanju objavljenom u časopisu „Metabolism“ istraživači su posmatrali 74 odrasla dobrovoljca sa prekomernom težinom i podelili ih u dve grupe. Prva grupa dobijala je pola grejpfruta pre svakog obroka tri puta dnevno, dok kontrolna grupa nije dobijala grejpfrut.

Rezultati su pokazali da je grejpfrut pomogao u snižavanju krvnog pritiska. Oni u grupi sa grejpfrutom takođe su izgubili na težini, smanjili obim struka i imali smanjenje lošeg LDL holesterola.

U drugoj studiji objavljenoj u British Journal of Clinical Pharmacology, naučnici su izvestili da sok od grejpfruta poboljšava efekat soka od cvekle na snižavanje sistolnog krvnog pritiska.

Istraživači su krenuli da proučavaju dokaze za ili protiv uticaja konzumiranja grejpfruta na telesnu težinu, krvni pritisak i profil lipida. Analiza je pokazala značajno smanjenje sistolnog krvnog pritiska za one koji su uzimali grejpfrut u poređenju sa kontrolnom grupom.

Grejpfrut je prirodno bogat kalijumom, a studije pokazuju da veća potrošnja kalijuma može smanjiti krvni pritisak.

Prema sistematskom pregledu 22 kontrolisana ispitivanja, povećan unos kalijuma smanjio je i sistolni i dijastolni krvni pritisak kod odraslih sa hipertenzijom. Nalazi su takođe ukazivali na smanjeni rizik od moždanog udara sa povećanim unosom kalijuma.