ŽIVOPISNA I MOĆNA GLJIVA

Odvojena klinička studija otkrila je da gljiva ćuranov rep dramatično povećava imunološku funkciju kod žena sa rakom dojke.

Pečurka pod nazivom ćuranov rep (Trametes versicolor) često se viđa u šumama kako razlaže mrtvo drveće. Međutim, ova gljiva koja se na kineskom naziva „jun dži“, a na japanskom jeziku „kavaratake“, može da bude prava podrška imunom sistemu i pomogne u borbi protiv raka.

ćuranov rep

Grupa istraživača iz Poljske posmatrala je efekat gljive ćuranov rep na rak dojke. Konkretno, zumirali su polisaharide vezane za proteine (PBP).

Prema ovoj studiji, PBP mogu da promene komunikaciju između ćelija raka dojke i makrofaga – belih krvnih zrnaca koje konzumiraju patogene i loše ćelije u telu. PBP takođe inhibiraju rast i kretanje ćelija raka, smanjuju oslobađanje faktora koji podstiču rast krvnih sudova i povećavaju proizvodnju inflamatornih supstanci sa antitumorskim svojstvima.

„Ovi nalazi sugerišu da PBP imaju hemopreventivna svojstva i da su obećavajući agensi za sprečavanje progresije trostruko negativnog raka dojke“, zaključili su autori poljske studije.

Odvojena klinička studija finansirana od strane Nacionalnog instituta za zdravlje takođe je otkrila da liofiliziran ćuranov rep dramatično povećava imunološku funkciju kod žena sa rakom dojke od stadijuma I do stadijuma III – uz mogućnost smanjenja tumora. Studija je primetila da je svakodnevna primena ćuranovog repa dovela do povećanih koristi za imuni sistem bez ikakvih negativnih nuspojava.

Mikolog Pol Stamets kaže da je rak poznat po tome što imuni sistem izbegava da ga otkrije. Jedna teorija je sugerisala da konzumiranje Trametes versicolor pečurke može poboljšati prirodne ćelije ubice imunog sistema, koje su u stanju da bolje prepoznaju i vezuju se za receptorska mesta na tumorskom tkivu.

Od mnogih PBP u ćuranovom repu izdvajaju se dva jedinjenja – polisaharid-K (PSK) i polisaharid-peptid (PSP). Poznato je da oba jedinjenja stimulišu imuni sistem, mada samo prvo dobija više pažnje zbog svog potencijala kao lek za kancer.

Oba jedinjenja sadrže alfa i beta glukane, kao i brojne aminokiseline kao što je glutamin – koji je odgovoran za poseban ukus pečuraka. PSP može pomoći imunim ćelijama da prepoznaju napadače i abnormalnosti ćelija. Štaviše, može pomoći u aktiviranju korisnih proinflamatornih odgovora kako bi se eliminisali patogeni i održale zdrave ćelije.

Mnogo hvaljeni PSK može da aktivira ćelije imunog sistema, povećavajući aktivaciju belih krvnih zrnaca dok ometa enzime uključene u metastaze (širenje ćelija raka iz jednog dela tela u drugi). PSK takođe radi zajedno sa jedinstvenim lipidima u ćuranovom repu kako bi povećao njihovu apsorpciju, dodatno jačajući njene zdravstvene prednosti.

Ćuranov rep u ishrani

Pečurka ćuranov rep može se konzumirati na nekoliko načina:

  • Suve pečurke ćuranovog repa sitno iseckajte ili sameljite i ubacite ih u omiljene supe, variva ili sosove
  • Ekstrakt ćuranovog repa je tečni oblik ove medicinske gljive, dostupan je u pakovanju na kapaljku i tečnost se može istisnuti direktno u usta
  • Od sušenog ćuranovog repa moguće je napraviti čaj kao umirujući i veoma zdrav napitak