SEDAM MOĆNIH SPASILACA

Prirodni razređivači krvi mogu da pomognu u cirkulaciji i spreče razvoj krvnih trombova. Neke od njih sigurno imate već u svojoj kuhinji.

Moćni prirodni razređivači krvi mogu biti dodaci vašoj ishrani i fitnes rutini.

razređivači krvi

Njima ćete poboljšati cirkulaciju krvi i sprečiti nastajanje krvnih ugrušaka opasnih po život, koji mogu da izazovu ozbiljna zdravstvena stanja.

Crvena mlevena paprika

Crvena mlevena paprika sadrži salicilat, prirodno sredstvo za razređivanje krvi koje je cenjeno zbog svojih efekata protiv tromboze. Povrh toga, sadrži i kapsaicin, za koji je dokazano da ima svojstva snižavanja lipida, antihipertenzivnih, antidijabetičkih i antigojaznih svojstava u nekoliko studija.

Iz ovih razloga, mlevena paprika se često uzima u obliku kapsula za unapređenje kardiovaskularnog zdravlja i cirkulacije krvi.

Beli luk

Jedna studija otkrila je da svakodnevna konzumacija malih količina belog luka, posebno svežeg, sirovog belog luka, može biti od koristi u prevenciji tromboze.

Alicin, kao jedna od primarnih aktivnih komponenti belog luka koja mu daju poseban ukus i miris, i ostala fito jedinjenja belog luka pomažu u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka.

Đumbir

Đumbir je još jedan protivupalni začin koji može pomoći u sprečavanju zgrušavanja krvi. On to čini smanjenjem tromboksana, hormona koji uzrokuje agregaciju ili lepljenje trombocita i suženje arterija.

Kao i paprika, đumbir takođe sadrži salicilat, supstancu koja je proučavana zbog svoje sposobnosti da spreči trombozu.

Zeleni čaj

Moćni antioksidansi u zelenom čaju, posebno jedan koji se zove epigalokatehin-galat, pokazuju antitrombocitna i antikoagulaciona svojstva. Jedna studija na miševima pokazala je da katehini zelenog čaja pomažu u sprečavanju agregacije trombocita.

Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja ne samo da koristi zdravlju vašeg srca, već vam može pomoći da izgubite na težini i poboljšate kognitivne funkcije. Iako je zeleni čaj veoma zdrav, treba biti oprezan ako uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi.

Omega-3 masne kiseline (riblje ulje)

Uzimanje omega-3 suplemenata može da poboljša vaše kardiovaskularno zdravlje i spreči da krv postane previše gusta.

U jednoj uporednoj studiji, istraživači su otkrili da, u eksperimentima na životinjama, omega-3 riblje ulje sprečava prebrzo zgrušavanje krvi. U isto vreme, omega-3 suplementi (kapsule ribljeg ulja) pomažu u snižavanju holesterola i poboljšanju zdravlja krvi.

Kurkuma

Studije pokazuju da kurkumin, korisni polifenol u kurkumi, inhibira trombin – proteazu koja igra ulogu u koagulaciji krvi. Istraživači su zaključili da svakodnevna konzumacija kurkume može pomoći u održavanju svog prirodnog antikoagulansnog statusa.

Dodajte kurkumu u slana jela i supe, pomešati sa vrelom vodom da napravite čaj ili uzmite kurkumu u obliku kapsula nakon provere sa svojim lekarom.

Vitamin E

Studije potvrđuju da vitamin E ima aktivnost protiv zgrušavanja krvi i deluje kao snažan razređivač krvi. (Povezano: Dodaci vitamina E smanjuju rizik od krvnih ugrušaka kod žena.)

Dodavanje vitaminom E i konzumiranje hrane bogate vitaminom E, kao što su avokado, bademi, brokoli, mango, spanać, semenke suncokreta i integralne žitarice, mogu pomoći u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.