PROMENITI ISHRANU

Pojavu ekcema mogu izazvati stres, toplota, mirisi, polen i hemikalije iz životne sredine, ali i hrana može doprineti simptomima.

Mnogi ljudi koji pate od ekcema uspevaju da ublaže simptome bolesti tako što eliminišu određenu hranu.

ekcema

Ekcem, koji se takođe naziva atopijski dermatitis, jeste inflamatorna bolest koju karakterišu ponavljajući napadi svraba kože. Obično se povezuje sa povećanim nivoima imunoglobulina E (IgE), antitela koji proizvodi imuni sistem i koji izaziva alergijsku reakciju i druge poremećaje.

Dok je atopijski dermatitis najčešći oblik dermatitisa, njegova etiologija nije poznata. Stručnjaci veruju da bi to moglo biti nasledno ili bi to mogli da izazovu faktori životne sredine. Iako stres može pogoršati stanje, on nije direktan uzrok bolesti.

Pojavu ekcema mogu izazvati stres, toplota, mirisi, polen i hemikalije iz životne sredine. Pored toga, istraživanja su pokazala da uobičajena hrana takođe može doprineti simptomima.

Nedavna studija otkrila je da je polovina od 600 učesnika doživela smanjenje simptoma ekcema kada su eliminisali neku hranu iz svoje svakodnevne ishrane.

Prema istraživačima sa Univerziteta Mekmaster u Kanadi, proizvodi napravljeni od kravljeg mleka često izazivaju pojavu ekcema.

„Mleko je među najčešće sumnjivim alergenima kod novorođenčadi i dece“, objasnio je vodeći autor studije dr Derek Ču, pa nastavio:

Bioderma krema za osetljivu kozu

„Mlečni proizvodi su, generalno, uobičajena hrana za sve uzraste – i jedno i drugo verovatno doprinosi tome da pacijenti i negovatelji to povezuju sa napadima atopijskog dermatitisa“.

Pored mlečnih proizvoda, pšenica, jaja i orasi su takođe poznati okidači za ekcem, dodaje se u izveštaju studije.

„Pacijenti i negovatelji obično prijavljuju jaku sumnju, a istorijsko učenje među kliničarima je dalo veći naglasak na ulozi alergije na hranu kao pokretača atopijskog dermatitisa“, rekao je dr Ču.

Međutim, on je primetio da je uticaj ishrane na atomski dermatitis složen, navodeći istorijski oprečne stavove o eliminisanju okidača hrane.

„Naši nalazi su u skladu sa istorijskim perspektivama pacijenata i kliničara koji imaju validne aspekte. Neki pacijenti mogu doživeti i ceniti blago poboljšanje težine ekcema, svraba i nesanice“, kazao je autor studije.

Studija Čua i njegovih kolega ponovila je ovo mišljenje. Oni su u svom radu zaključili da eliminacija pojedine hrane može dovesti do blagog poboljšanja težine ekcema.

Ovo mora biti uravnoteženo sa potencijalnim rizicima neselektivne eliminacione dijete, uključujući razvoj alergije na hranu posredovanu IgE i uskraćivanje efikasnijih opcija lečenja ekcema.