REČ MEDICINE

Za lečenje kondiloma najvažnije je kliničko iskustvo odabranog ginekologa i odnos potpunog poverenja pacijenta.

Istraživanjem velikog broja klinika i ordinacija smo došli do informacije da se ove intervencije u najvećem broju u Srbiji rade u dnevnim bolnicama.

lečenje kondiloma

Došli do mr. sci. dr Miloša Radovića, načelnika dnevne bolnice GAK Višegradska, Kliničkog Centra Srbije, koji već 15 godina u kontinuitetu svakodnevno radi u dnevnoj bolnici, od čega je poslednjih osam godina i načelnik iste, što ga svrstava u red ginekologa sa najviše urađenih ovih intervencija na teritoriji naše zemlje u poslednjih 15 godina!

Odmah smo shvatili da je upravo dr Radović najadekvatniji sagovornik za odgovore na najbitnija pitanja u vezi sa kondilomima i HPV infekcijom.

Šta su kondilomi

Kondilomi predstavljaju polne bradavice. Oštre bradavice se pojavljuju na malim i velikim usnama kao i na zidovima vagine dok se kondilomi na grliću mogu javiti i u formi pljosnatih bradavica (condilomata planum cervicis). Oni su veoma zarazna seksualno prenosiva bolest i nastaju kao posledica prisustva HPV virusa u organizmu.

Polne bradavice, odnosno kondilome je veoma moguće dobiti i prilikom nošenja kondoma tokom odnosa. Gotovo je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom (prstom partnera) ili sluzokožom ili kontakt preko telesnih tečnosti zaražene osobe da biste se zarazili.

Kondilomi predstavljaju veoma zaraznu bolest. Različito se ispoljavaju kod muškaraca i žena. HPV infekcija je danas u svetu postala najčešća seksualno prenosiva bolest (STD). To je opasan, uporan, otporan i vrlo infektivan virus. U nasoj zemlji je u zadnje 4 godine četvorostruko uvecan broj žena zaraženih kondilomima i medju svim ginekolozima Srbije je konstatovano postojanje prave epidemije HPV virusa sa kondilomima na nasim prostorima.

Koji su simptomi kondiloma

Simptomi se ugavnom ne pojavljuju odmah po infkekciji sa HPV virusom, naime, kondilomi će ce pojaviti kada je organizam najslabiji, može da prodje i do 3 meseca od dobijanja infekcije.

Simptomi kondiloma su uglavnom male rozikaste tačkice koje izgledaju kao bradavice (šiljasti kondilomi), boja im može varitati, mogu biti crvene, roze ili bele boje i mogu izgledati kao fleke u genitalnom području (ravni kondilomi). Ali promena boje kože se ne mora ispoljiti, zato je potrebno da se uradi kolposkopija i Papa test kako biste se uverili da niste inficirani.

Svrab kao i peckanje mogu biti prisutni u genitalnom području i to je jedan od simtoma kondiloma. Ta posledica kondiloma nam govori da je koža iritirana i po svaku cenu treba izbeći češanje jer onda može doći do prenošenja bradavica i na okolne predele i na veću površinu.

Kondilomi se mogu pronaći u predelu vagine ko i u unutrašnjosti vagine i u unutar velikih i malih usana vagine. Mogu se i nastaniti i dublje unutar vagine, zbog čega je obavljanje Papa testa neophodno kako ne bi došlo mogućih komplikacija.

Lečenje kondiloma

Skidanje hemijskim sredstvima podrazumeva da se kondilomi skidaju nanošenjem vise vrsta krema koje u sebi imaju imikvimod ili citostatike. Krema se nanosi na zaražen deo kože i nanosi se sve dok kondilomi ne nestanu. Dužinu delovanja abrazivnih krema na koži kao i ukupnu dužinu terapije nikako nemojte odredjivati sami bez konsultacije sa vasim lekarom.

Postoje i razni prirodni biljni preparati kao dopunske metode za skidanje kondiloma ali njih takodje trebate koristiti iskljucivo u dogovoru sa vasim ginekologom.

Metode lečenja podrazumevaju:

  • Terapija aparatima pod visokom temperaturom – elektrokauterom ili “loop” elektrohirurško uklanjanje bradavica

  • Terapija laserom ili radiotalasima

  • Hemijskim sredstvima- razne masti (nikako bez saveta sa vašim lekarom od poverenja)

  • Smrzavanje – korišćenje tečnog azota kako bi se uništile bradavice

  • Hirurgija – hirurško uklanjanje bradavica velikih dimenzija

Glavni problem posle lečenja kondiloma je njihova recidivantnost, tj povratak! Postojanje ponovnog rasta istih. Tj. Pojava recidiva koja neretko zahteva i 2-3 ponovne intervencije. Što pacijente često dovodi u beznadežno i jako nervozno stanje u kome neretko gube poverenje u svog ginekologa!

Tri su najčešća razloga za povratak kondiloma:

A.) Ili porastu mikrokondilomi tj oni ikoji se nisu videli na prvoj intervenciji jer su bili jako mali i neprimetni,

B.) ili ih partner u toku odnosa ili predigre ponovo vrati pacijentkinji.

C.) Ili zbog jako slabog imuniteta oni ponovo porastu i bez kontakta sa partnerom!

hpv virus

Priprema

Pre intervencije uklanjanja polnih bradavica treba uraditi kolposkopiju i PA test, cervikalni i vaginalni bris. Intervencija se radi u loklanoj anesteziji ili analgosedaciji. Trajanje intervecije zavisi od raširenosti i veličine promena. Nakon intervencije može se javiti bol, crvenilo i otok na mestu sa kojeg su kondilomi uklonjeni.

Terapija nakon intervencije podrazumeva lokalne anestetike, sredstva koja poboljšavaju epitelizaciju, antiseptičke rastvore za lokalnu primenu i antibiotike. Posle intervencije, u periodu od 6 nedelja preporučljiva je apstinencija.

Oporavak

Sam oporavak nakon skidanja kondiloma varira u odnosu na to kojom metodom su sami kondilomi skinuti. Uglavnom, oporavak je kratak i brz, vrlo brzo bez velikog čekanja se možete vratiti svakodnevnim akitvnostima.

Prethodno inficiranu površinu treba nekoliko dana nakon uklanjanja kondiloma treba prati sa dezificijensima i preparatima koji ubrzavaju zarastanje kako bi se sprečio novi nastanak kondiloma.

Ukoliko su kondilomi jako prošireni onda se uklanjanju klasičnim hirurskim metodom, oporavak je tada malo duži. Pacijent nekada ostaje u bolnici i 2-3 dana i nakon odlaska iz bolnice, pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima, a potpuni oporavak može trajati do 35 dana.

Najčešća komplikacija je recidiv – ponovno javljanje bradavica.

Kondilomi u trudnoći

Uglavnom, prisustvo kondiloma neće uticati i neće ostaviti posledice na trudnoću. Normalno je ako ste trudni i ako imate kondilome, da vas vaš ginekolog češće pregleda i da vam preporuči određenu terapiju ukoliko je neophodno. Ukoliko ste zaraženi HPV virusom, recite to što pre vašem doktoru jer postoji mogućnost da se infekcija prenese na novorođenče tokom porođaja.

U manjem procentu, kondilomi mogu prouzrokovati probleme tokom trudnoće. Polne bradavice mogu da nabubre i da prokrvare. Rast kondiloma može otežati mokrenje, mogu i da sužavaju njihovom veličinom porođajni kanal. Ukoliko su kondilomi prisutni u porođajnom kanalu, zbog mogućnosti zaražavanja bebe poželjno je porođaj završiti carskim rezom.

Prevencija

  • Korišćenje prezervativa (kondoma), kontracepcije

  • Izbegavanje ranih seksualnih odnosa

  • Izbegavanje cestog menjanja partnera

  • Češći pregledi kod vašeg ginekologa, najmanje jednom godišnje

  • Pravilna higijena, Informisanost i edukacija o HPV virusu i vakcinaciji

Zdrava ishrana, trening, manjak stresa i podizanje imuniteta su uz stalno korišćenje kondoma veoma bitni faktori u sprečavanju kondiloma.

HPV vakcina se primenjuje od 2006. Imunizacija sa HPV vakcinom sprovodi se u 33 zemlje Evrope. Nedavna istraživanja zabeležila su da se u poslednjih deset godina stopa infekcije HPV-om smanjila u zemljama sa visokim nivoom imunizacije.

Registrovane vakcine ne štite od svih tipova HPV-a, koji mogu dovesti do nastanka raka grlića meterice. U Srbiji su registrovane dve vakcine – Cervarix i Gardasil.

U Srbiji još nema nacionalnog programa vakcinacije sa HPV vakcinom.

Dr Radović za kraj još jednom naglašava dve najbitnije stavke u lečenju kondiloma!

1.) Kliničko iskustvo odabranog ginekologa i godine prakse !

2.) Bez odnosa potpunog poverenja pacijenta u svog odabranog lekara nema ni dobrih rezultata u borbi sa ovom dosadnom i narecidivantnijom bolesti u ginekologiji.