GRČKI SVETITELJ

Sveti Stilijan je zaštitnik dece, te ih roditelji donose u crkvicu njemu posvećenoj u Grčkoj, kako bi ih pričestili s nadom da će ih sačuvati zdravim tokom cele godine.

Prepodobni Stilijan Paflagonski se rodio u gradu Adrijanopolju, u Paflagoniji, u petom veku. Ime Stilijan potiče od glagola stilono, što znači okrepljivati, jačati, očuvati zdravlje dece. On je bio blagosloven od utrobe majke svoje, i što je bio stariji, to se u većoj meri po milosti Božijoj useljavao Duh Sveti u njega.

stilijan

Od detinjstva je projavljivao retku težnju za svetim životom. Postavši punoletan, on je razdao svu svoju imovinu siromašnima. I kada ništa nije ostalo od očevog nasleđa, preispunjen olakšanjem i radošću, je rekao je: „Ja sam se razvezao od teškog sidra, koje me je držalo privezanog za želje moga palog tela. Od sada je otvoren preda mnom put ka istinskom životu.“

Posle ovoga je Sveti Stilijan primio monaški postrig u jednom od maloazijskih manastira. Blagodareći uzdržanju, stekao je vrline nesticanja, čistote i poslušanja. Pri sebi nije imao nikakve imovine, on je živeo prosto i u siromaštvu. Podčinjavajući svoju volju starcu, on se uspešno borio sa iskušenjima od čovekonenavidnika, sveta i tela.

Želeći da još bliže priđe duhovnom savršenstvu, oprostio se od bratije i udaljio u bezljudnu pustinju, gde se nastanio u jednoj pešteri. Tamo je provodio dane i noći u molitvi i slavoslovlju Bogu. Prepodobni Stilijan je proveo mnoge godine u podvižničkom življenju u pustinji, sve dok Gospod nije blagoizvoleo da javi ljudima ovog „svetlog svetilnika“. Vremenom se u čitavom kraju čulo za svetost ovog otšelnika i mnogi ljudi su sa verom i pobožnošću pohrlili ka njegovoj pešteri.

Jevanđeljske reči: „Isitnu vam govorim, ako se ne obratite i ne budete kao deca, nećete ući u Carstvo nebesko“ (Mt 18, 1-4), duboko su zapale u dušu svetog Stilijana, a Gospod mu je darovao blagodat pokroviteljstva dece. Majke iz obližnjih gradova i sela, i izdaleka, donosile su mu svoju bolesnu decu i sveti ih je isceljivao. Došavši do peštere majke su padale pred Svetim na kolena, slavile Boga i molile se za svoje dete. A Sveti Stilijan bi dete uzimao na svoje ruke i sa suzama molio Boga za isceljenje, i Gospod bi ga darovao. Pored toga, po molitvama Svetog besplodne žene su postajale mnogodetne majke.

Prepodobni Stilijan se prestavio u dubokoj starosti. Poštovanje prepodobnog se uveliko raširilo i van njegovog rodnog kraja i ostalo je jako posebno u Crkvama grčke tradicije. Verni se njemu posebno molitveno obraćaju za isceljenje dece i izbavljenje od besplodnosti. Na ikonama se Sveti oslikava sa povijenim odojčetom u rukama.

Jednom sam prolazio pored crkvice Svetog Stilijana, koja se nalazi u istočnom delu Atine, nedaleko od manastira Svetog Jovana Karejskog. To je bilo 26. novembra, na dan spomena Svetog Stilijana, koji je prestolni praznik te drevne crkve. Začudio sam se, primetivši da su i uprkos jakog mraza, u nju donosili na stotine male dece iz najbližeg okruga, a takođe i iz svih reona Atine. Zapitao sam šta se događa. Odgovorili su mi da je Sveti Stilijan zaštitnik dece, te da ih zato roditelji donose ovde na dan praznika da se pričeste sa nadom da će ih Sveti Stilijan sačuvati zdravim i čitavim tokom cele godine.