POMAŽE KARDIOVASKULARNOM ZDRAVLJU

Brazilski istraživači otkrili su da terapija smehom povećava funkcionalne kapacitete kardiovaskularnog sistema.

Smeh ima mnogo dokazanih prednosti, posebno za vaša pluća, srce, imuni sistem i mentalno zdravlje. Prema novoj studiji brazilskih istraživača, terapija smehom pruža značajne koristi osobama sa srčanim oboljenjima, jer bi mogla značajno da poboljša kardiovaskularnu funkciju.

terapija smehom

Izvanredni nalazi studije predstavljeni su na godišnjem sastanku Evropskog kardiološkog društva u Amsterdamu.

Imati smisao za humor je dobar za vaše srce. Kada se smejete, ne samo da povećavate unos kiseonika, što je odlično za vaša pluća, već i vežbate za svoje srce. A ljudi čije je srce oslabljeno srčanim oboljenjima mogu imati velike koristi od ove kardio vežbe.

Marko Safi, profesor iz Kliničke bolnice Porto Alegre u Brazilu, koji je vodio studiju, rekao je za Gardijan sledeće:

„Naša studija je otkrila da terapija smehom povećava funkcionalne kapacitete kardiovaskularnog sistema. Terapija smehom bi se mogla primeniti u institucijama i zdravstvenim sistemima za pacijente sa rizikom od srčanih problema“.

Safi i njegov tim sproveli su svoju studiju kako bi otkrili da li terapija smehom, kao neinvazivna, nefarmakološka i lako izvodljiva intervencija, može da poboljša kardiovaskularno zdravlje i smanji uobičajene simptome srčanih bolesti, koji uključuju smanjenu sposobnost srca da pumpa kiseonik po celom telu i smanjen kapacitet arterija da se šire.

Brazilski istraživači su regrutovali 26 odraslih osoba prosečne starosti od 64 godine za svoj 12-nedeljni eksperiment. Svim učesnicima je dijagnostikovana koronarna arterijska bolest, stanje uzrokovano nagomilavanjem plaka u arterijama koje snabdevaju srce krvlju.

Istraživači su podelili učesnike u dve grupe, od kojih je jedna imala zadatak da gleda humorističke programe svake nedelje tokom tri meseca, dok je druga gledala ozbiljne dokumentarne filmove o prirodi ili politici.

Studija je otkrila da su učesnici kojima je dodeljeno da gledaju komične programe pokazali poboljšanje u svojoj kardiovaskularnoj funkciji, o čemu svedoči 10 odsto povećanje količine kiseonika koje su njihova srca mogla da upumpaju u svoja tela. Sposobnost njihovih arterija da se šire takođe se poboljšala nakon 12 nedelja terapije smehom.

Pre i posle eksperimenta, istraživači su uzeli uzorke krvi od učesnika da bi proverili nivoe inflamatornih biomarkera i koliko se plaka deponuje u njihovim arterijama. Poređenje rezultata analize krvi pokazalo je da su oni koji su primali terapiju smehom uveliko smanjili inflamatorne biomarkere na kraju studije, što je značilo da su im se smanjili i rizici od srčanog i moždanog udara.

„Kada pacijenti sa koronarnom bolešću stignu u bolnicu, imaju mnogo inflamatornih biomarkera. Upala je veliki deo procesa ateroskleroze kada se plak nakuplja u arterijama“, objasnio je Safi.

Ova studija je otkrila da je terapija smehom dobra intervencija koja može pomoći u smanjenju te upale i smanjenju rizika od nastanka srčanog i moždanog udara.

Safi i njegov tim veruju da kardiovaskularna poboljšanja izazvana terapijom smehom mogu imati neke veze sa povećanjem endorfina koje oslobađa mozak. Endorfini su hemikalije za „dobar osećaj“ koje se oslobađaju tokom prijatnih aktivnosti, kao što su vežbanje, jelo ili seks. Ovi hormoni sreće takođe pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju opterećenja vašeg srca smanjujući nivoe hormona stresa kao što je kortizol.

Zbog svojih obećavajućih nalaza, dr Safi i njegov tim su optimistični u pogledu mogućnosti da terapija smehom postane široko primenjena intervencija za srčane bolesti u budućnosti.

Safi smatra da bi to takođe moglo pomoći u smanjenju zavisnosti pacijenata sa srčanim oboljenjima od farmaceutskih lekova, koji izazivaju nepovoljne nuspojave.

Naravno, terapija smehom nije ograničena samo na TV programe. Možete uživati u prednostima smeha družeći se sa prijateljima i obavljajući zabavne aktivnosti sa svojom porodicom i voljenima. Doktor Safi preporučuje da radite stvari koje vas mogu dobro nasmejati najmanje dva puta nedeljno.