SAVRŠEN ZA ZIMSKE DANE

Topla čokolada može da ima duboke efekte na jačanje imuniteta, sudeći prema jednom nedavno objavljenom istraživanju.

Topli napici kao što je topla čokolada obično se koriste u prirodnoj medicini za prevenciju i lečenje niza simptoma, u rasponu od upale grla i začepljenog nosa, pa sve do stresa i anksioznosti.

topla čokolada

I kao što nauka sada pokazuje, prednosti šolje tople čokolade su prilično dalekosežne.

U nedavno objavljenoj studiji, tim japanskih naučnika proučavao je efekte dnevne šolje kakaa na prevenciju gripa. Trodelna istraga je sprovedena korišćenjem modela ćelija, životinja i ljudi.

Istraživači su od samog početka videli obećavajuće rezultate. U studijama ćelija, ekstrakt kakaa je sprečio viruse gripa da napadnu ćelije bubrega psa. U ispitivanju na životinjama, miševima je davan ekstrakt kakaa četiri dana pre nego što su zaraženi gripom. Istraživači su ponovo otkrili da kakao nudi zaštitni efekat protiv infekcije – i da je efikasan u normalnim količinama koje čovek može da konzumira.

Zatim je došlo istraživanje na ljudima. Ukupno 123 osobe su odabrane za studiju; polovina učesnika je imala zadatak da popije šolju kakaa svaki dan, dok ostali nisu. Svi učesnici studije bili su vakcinisani vakcinom protiv gripa.

Tri nedelje pre i posle vakcinacije protiv gripa, jedna grupa je svakog jutra konzumirala šolju tople čokolade, dok kontrolna grupa nije pila kakao.

Posle dve nedelje, antitela protiv virusa A (H1N1) nisu se značajno razlikovala između dve grupe. Međutim, grupa koja je pila kakao imala je znatno više aktivnosti prirodnih ćelija ubica (NK). NK ćelije prepoznaju i eliminišu ćelije inficirane virusom gripa kako bi sprečile širenje virusa.

Prema izveštajima, NK ćelije su pokazatelj prirodnog imuniteta tela. Dakle, povećanje populacije NK ćelija je takođe znak da vakcine zapravo nisu neophodne za jačanje imuniteta, već se imuni sistem svakog pojedinca može jačati prirodnim putem kroz mineralizaciju i vitaminizaciju organizma.