NALAZI ISTRAŽIVANJA

Stručnjaci su otkrili da je genetska predispozicija za razvoj nesanice kod dece povezana sa simptomima koje su prijavile njihove majke.

U mnogim studijama odraslih, otkrivena je genetska predispozicija za probleme sa spavanjem, kao što je nesanica. Naučnici su se pitali da li isti fenomen postoji i među decom…

genetska predispozicija

Dobili su dokaze da se genetska predispozicija da dete loše spava može otkriti još u ranom uzrastu.

„Obično smatramo da se nesanica razvija kasnije u životu, ali imamo dokaze da su najraniji znaci rizika od nesanice u odrasloj dobi već prisutni u ranom detinjstvu“, rekao je dr Eus van Someren, šef Odeljenja za spavanje i kogniciju u Holandskom institut za neuronauku u Amsterdamu, za CNN.

Stručnjaci su otkrili da je genetska predispozicija za razvoj nesanice kod dece povezana sa simptomima sličnim nesanici koje su prijavile njihove majke. Međutim, ovi simptomi nisu otkriveni uređajima za praćenje sna, koji su objektivniji.

Majke su izveštavale o navikama spavanja dece

Ispitano je 2.458 evropske dece, od kojih su otprilike polovina bile devojčice. Studija je obuhvatila trudnice sa datumima rođenja između 2002. i 2006. godine kako bi pratila zdravlje njihove dece od prenatalne do odrasle dobi. Kao deo studije, stručnjaci su prikupili uzorke DNK iz krvi pupčanika ili dece kada su imala šest godina.

Kada su deca imala godinu i po dana, tri godine, šest godina i između 10 i 15 godina, njihove majke su sa stručnjacima podelile detalje o svom spavanju. Dali su informacije kao što su da li su deca imala problema da zaspe, da li su spavala manje od većine dece ili su se često budila tokom noći. Skoro 1.000 učesnika je devet dana nosilo satove za spavanje, dva puta između 10 i 15 godina.

Kako obezbediti zdrav san za dete?

Neke majke su imale percepciju nesanice čak i kada deci zapravo nije nedostajalo sna, u smislu količine.

„Ponekad kvalitet sna jednostavno nije dovoljno dobar“, rekla je dr Amita Segal.

Ipak, još uvek postoji nada za zdrav san vašeg deteta. Poslužite večeru nekoliko sati pre spavanja, zamračite sobu i izbegavajte korišćenje ekrana najmanje sat ili dva pre spavanja.

„Kada je trenutak da se vaše dete konsultuje sa specijalistom zavisi od težine problema. Zapitajte se da li dete deluje normalno i srećno. Možda uopšte ne morate previše da intervenišete“, istakla je dr Segal.

Izvor: Index.hr