PREDNOSTI ZIMSKE REKREACIJE

Trčanje je efikasan trening sa kardiovaskularni sistem tokom cele godine, zimi i leti, po toplom i hladnom vremenu.

Međutim, nedavno istraživanje zaključilo je da trčanje po hladnom vremenu, na nižim temperaturama vazduha, može da pruži neke dodatne podsticaje.

trčanje po hladnom vremenu

Stručnjaci kažu da, iako trčanje po zimi može zahtevati neke dodatne mere predostrožnosti u pogledu odeće i obuće, „hladni“ treninzi pružaju prednosti koje letnje vežbe jednostavno nemaju.

„Trčanje je dobra kardiovaskularna vežba. Koristite skoro svaki mišić nogu kao i zamahujete rukama, tako da, iako to nije vežba za celo telo, prilično je blizu“, kaže dr Džošua Blomgren, specijalista za sportsku medicinu u Čikagu i medicinski konsultant za Čikaški maraton.

„Kardiovaskularne prednosti ćete imati od trčanja po toplom ili hladnom vremenu, ali ono kroz šta telo prolazi da bi održalo telesnu temperaturu tokom trčanja po hladnom vremenu je malo drugačije“, dodao je dr Blomgren.

Šta se dešava kad se zagrejete po hladnom vremenu?

Doktor Blomgren ukazuje na brojne nedavne studije koje govore o prednostima koje pruža trčanje po hladnom vremenu zajedno sa izazovima trčanja po vrućini.

Studija iz 2021. istakla je različite načine na koje toplo vreme može da oteža napor i naprezanje – nalazi koji ne bi trebalo da budu iznenađenje za svakog ko trči na visokim temperaturama.

Prednost trčanja na niskim temperaturama je mentalni i emocionalni podsticaj koji pomaže u ublažavanju efekata sezonskog afektivnog poremećaja tokom zimskih meseci.

Jedan intrigantan faktor u trčanju po hladnom vremenu je termogeneza, što je proces kroz koji telo proizvodi i održava toplotu na niskim temperaturama.

„Telo prolazi kroz drugačiji proces u smislu održavanja toplote na hladnoći, koji se uglavnom oslanja na nešto što se zove smeđa mast, koja pomaže u sagorevanju kalorija. Kao odgovor na hladnoću, telo će proizvesti više smeđe masti, što je bolje od bele masti u održavanju ili stvaranju toplote“, objašnjava dr Blomgren.

Dr Trejsi Zaslou, specijalista za sportsku medicinu primarne zdravstvene zaštite u Los Anđelesu navela je da je manja potreba za mehanizmom hlađenja tela po hladnom vremenu, što pomaže u jačanju protoka krvi.

„Na toplim temperaturama imamo znojenje kao mehanizam za hlađenje, a to vodi krv od centralnog dela tela do ekstremiteta. Ali po hladnijem vremenu, ne morate toliko da šaljete taj volumen krvi na kožu i ekstremitete, tako da imate na raspolaganju veći volumen krvi. To bi vam omogućilo da trčite približno istim tempom trčanja, ali sa nižim otkucajima srca“, navodi dr Zaslou.

Priprema je ključna za trčanje po hladnom vremenu

Za one koji obično trče tokom umerenog vremena ili u zatvorenom prostoru na traci za trčanje, nema mnogo toga da se menja u pogledu odeće i opreme – obična udobna sportska odeća zajedno sa dobrim parom patika za trčanje i to je sve.

Međutim, za one koji žele da se suprotstave hladnom vremenu i dobiju dodatni kardiovaskularni podsticaj koji dolazi sa zimskim trčanjem, stručnjaci kažu da je još važnije da se pravilno zagreju i razmotre odgovarajuće opcije odeće.

Doktorka Zaslou kaže da hladno vreme čini da se telo oseća ukočeno i zategnuto, pa je dobra ideja da uradite dinamičko zagrevanje pre trčanja. Zato je važno obući se slojevito.

„Slojevitu odeću je zaista važno obući, jer će vam tokom trčanja po hladnom vremenu u početku biti hladno, a onda kada se vaše telo zagreje poželećete da skinete delove odeće sa sebete slojeve. Neke preporuke kažu da se oblačite za oko 15 do 20 stepeni toplije od spoljne temperature, jer ćete se zagrejati otprilike toliko tokom trčanja“, ističe doktorka.

Iako znoj generalno nije toliko važan faktor tokom trčanja po hladnoći, ipak je određeni faktor, tako da dr Zaslou preporučuje nošenje ne samo slojeva odeće već i materijala koji dobro upija vlagu i odvaja znoj sa tela.

Obuća je možda najvažniji deo opreme za trkače. Obične patike za trčanje su dobre na hladnoći ako sneg i led nisu faktor rizika.

I Zaslou i Blomgren ističu da su ekstremiteti – prsti na rukama, nogama, uši i nos – područja na koja treba obratiti pažnju, jer mogu postati veoma hladni ako se ostave nepokriveni.

„Udisanje hladnog vazduha može da bude oštro za pluća i da izaziva gotovo astmatično stanje, tako da obično preporučujem ljudima da nose neku vrstu pokrivača preko nosa ili usta kako bi se zagrejao vazduh neposredno pre nego što ode u pluća“, kaže dr Blomgren.