DOBRODOŠLI GOSTI!

Ermupoli, poznat i po svom zvaničnom starijem nazivu Hermopolis, nalazi se na grčkom ostrvu Siros, na Kikladima.

Ermupoli, živopisni gradić sa nešto više od 10.000 stanovnika, koji se nalazi na malom grčkom ostrvu Siros usred Egejskog mora, proglašen je najsrdačnijim u Evropi.

ermupoli

Ovo je pokazalo istraživanje portala Booking.com, koji svoju godišnju nagradu Traveller Review Award, dodeljuje na osnovu ocena provajdera smeštaja. Prema njihovom izveštaju, najsrdačniji grad na svetu je Arajal d’Ažuda u Brazilu, a u Evropi grčki Ermupoli.

Među evropskim mestima na listi su se našli portugalska Vijana do Kastelo, Grindelvald u Švajcarskoj i Uzes u Francuskoj.

Booking.com je objavio pobednike svoje 12. godišnje nagrade Traveller Review Award. Na osnovu više od 309 miliona verifikovanih recenzija korisnika, rekordnih 1,48 miliona turističkih partnera će dobiti nagradu Booking.com.

Nagradu će dobiti 1.484.294 smeštajnih objekata, 449 rent-a-car kompanija i 129 taksi prevoznika. Sedmu godinu zaredom vodi Italija sa najvećim brojem dobitnika nagrada, a slede Španija, Francuska, Nemačka i Velika Britanija. U prvih 10 plasirala se i Hrvatska, na devetom mestu sa 53.971 nagradom, a među najboljim zemljama su i Poljska, Brazil, SAD i Portugal.

Ermupoli postoji samo 200 godina, a danas je poznata turistička destinacija

Ermupoli, poznat i po svom zvaničnom starijem nazivu Hermopolis, nalazi se na grčkom ostrvu Siros, na Kikladima. Celo ostrvo ima površinu od oko 100 kvadratnih kilometara, a glavni grad je Ermupoli.

Mesto nema dugu istoriju, osnovano je 1820. godine u vreme Grčke revolucije, kada su se tu naselile izbeglice i na njemu podigle naselje. Ubrzo je postao važno komercijalno i industrijsko sedište. Snaga grada počela je da slabi krajem 19. veka, a danas živi uglavnom od turizma.

U njemu se može videti staro istorijsko nasleđe, a okružen je prelepim šljunčanim plažama kojima posetioci teško mogu da odole.

Putnici i dalje najviše vole apartmane

Prema podacima Bookinga, najnagrađivaniji tip smeštaja ove godine su apartmani. Slede vikendice koje su sa drugog mesta izbacile hotele, a među pet najnagrađivanijih vrsta smeštajnih kapaciteta su i privatni smeštaj i smeštaj sa doručkom. Tokom godina, najveći rast broja nagrada zabeležile su vile od 23 odsto, a slede vikendice i kampovi.

Sve u svemu, došlo je do povećanja od 10 procenata u broju nagrada koje se daju za iznajmljivanje za odmor i druge jedinstvene nekretnine koje su alternativa tradicionalnom hotelskom smeštaju.

Ovo pokazuje da putnici nastavljaju da cene širok izbor različitih tipova smeštaja i jedinstvenu ljubaznost koju nude. Liste najprijateljskih gradova i regiona na svetu uključuju širok spektar destinacija iz celog sveta, a sastavljene su na osnovu udela onih koji iznajmljuju smeštaj koji su dobili nagradu.

Izvor: Putnikofer.hr