ISTRAŽIVANJE FAKTORA

Brojni faktori doprinose starenju kože, uključujući životnu sredinu, genetiku i način života, ali će sve više u fokusu biti mikrobiom najvećeg ljudskog organa.

Istraživači u Centru za mikrobiomske inovacije (CMI) na Univerzitetu Kalifornija u San Dijegu otkrili su da mikrobiom kože može biti ključ za razumevanje kako koža stari.

mikrobiom kože

Za ovu studiju, istraživački tim je analizirao 13 prethodnih studija, koje su uključivale kliničke podatke o koži više od 1.000 učesnica u dobi od 18 do 70 godina.

Istraživači su otkrili vezu između raznolikosti mikrobioma kože i starenja, što se generalno posmatra kao ključni znak starenja kože. Takođe su otkrili negativnu vezu između raznolikosti mikrobioma i transepidermalnog gubitka vode, a to je vlaga koja isparava kroz kožu.

„Najubedljiviji aspekt studije bio je da su zaista postojale grupe mikroba za koje se činilo da su povezane sa stepenom bora oko očiju, odvojeno od starosti, uprkos snažnoj vezi između bora i starosti“, kaže dr Se Jin Song, direktor istraživanje u Centru za mikrobiomske inovacije UC San Diego, pa dodaje:

„Ovo je uzbudljiva polazna tačka za dalja istraživanja koja nam mogu pomoći da definitivno utvrdimo da li one zaista igraju ulogu u nastanku bora i kakva bi ta uloga mogla biti“.

Iako je ova studija otkrila specifične mikrobe od interesa, dalja istraživanja će se fokusirati na razjašnjavanje uloge koju oni mogu imati u starenju kože.

Doktorka Jin Song je postavila sledeća pitanja: „Da li ti mikrobi deluju na naše ćelije kože na poseban način? Da li utiču na druge članove mikrobioma kože? Da li proizvode specifične hemikalije ili jedinjenja koja su korisna za izgled kože?“

Ona je navela da će odgovori na ova pitanja pomoći da se utre put ka preparatima koji upućuju na odnos između mikrobioma i zdravlja kože.

Kako mikrobiom utiče na zdravlje kože?

Ono što istraživači otkrivaju je da ravnoteža dobrih i loših bakterija može da promeni transepidermalni gubitak vode.

„Zamislite da se grožđe pretvara u suvo grožđe. Sa našom kožom, to funkcioniše na isti način. Mikrobiom može da utiče na hidrataciju“, poručila je dr Šilpi Ketarpal, dermatološkinja sa jedne klinike u Klivlendu.

Takođe može da promeni način na koji naša koža reaguje na faktore životne sredine kao što su sunce, zagađenje i slično.

Uzimajući sve ovo u obzir, kako dodaje dr Ketarpal, očigledno je da mikrobiom naše kože može direktno da utiče na to kako starimo.

U vezi sa konkretnom studijom, „ovaj rad otvara vrata novim mogućnostima za otkrivanje tehnologija koje koriste mikrobiom za održavanje zdravog izgleda kože“, rekao je dr Kian Ženg, šef naprednog istraživanja u poznatoj kozmetičkoj kući L’Oreal.

„Mikrobni markeri i znaci starenja identifikovani u ovoj studiji usmeravaće buduća istraživanja, omogućavajući generisanje većih i harmonizovanijih podataka, kako bi se ubrzalo naše razumevanje mikrobioma u kontekstu zdrave kože i njenog starenja“, tvrdi dr Ženg.

Predstojeći značajan izazov je potvrditi ili opovrgnuti uzročnu ulogu ovih markera kroz in vitro metode i in vivo interventne studije.

Pored toga, identifikovanje specifičnih markera mikrobioma za svaki znak starenja predstavlja uzbudljiv put za personalizovana rešenja koja se tiču nege kože.

Creva i koža – kakva je veza?

Sve veći broj istraživanja sugeriše da bi moglo biti korisno fokusirati se na zdravlje kože i creva.

Studije pokazuju da se mikrobiom creva i kože bori protiv patogena, ublažavajući upale i regulišući imuni sistem.

„Mislim da je interesantno to što je u poslednjih nekoliko godina bilo manje reči oko mikrobioma kože dok je mikrobiom creva bio više u fokusu“, ističe dr Ketarpal i nastavlja:

„Kako vreme prolazi, učimo da mikrobiom kože utiče na akne, rozaceu, starenje i druga stanja kože. Fascinantno je. Vidimo potpuno novi trend u tome kako se brinemo o našoj koži u novim uslovima.