OPREZ NA INTERNETU

Uglavnom se odvija na teritoriji SAD i u Indiji, mada Evropa i azijsko-pacifički region imaju veću stopu piraterije po glavi stanovnika.

Onlajn piraterije ima dugo skoro koliko i interneta, a kako je u poslednje vreme povećan broj sajtova koji zahtevaju i pretplatu, tako je i piratizovanje sve češća pojava.

piraterije

Broj poseta piratskim sajtovima dostigao je 141 milijardu 2023. godine – oko 386 miliona poseta svakog dana. Ovo označava povećanje od 12% u odnosu na 2019. godinu, pokazala je analiza britanske organizacije MUSO i konsultantske kuće Kirni.

Prema analizi, piraterija se uglavnom odvija na teritoriji SAD i u Indiji, mada Evropa i azijsko-pacifički region imaju veću stopu piraterije po glavi stanovnika.

Širom Azije, u proseku su zabeležene 34 posete piratskim sajtovima u 2023. po osobi, u poređenju sa 26 poseta u Severnoj Americi.

Najveći razlog za ovo je „zamor od pretplate“, odnosno to što korisnici moraju da se pretplate na veliki broj striming servisa kako bi gledali sve što ih zanima, smatra Endi Čaterli iz MUSO-a.

Osećaj odbojnosti prema ovim platformama dodatno povećava njihova praksa prema kojoj se sve više bore protiv deljenja lozinki, zatim uvođenje reklama i generalno ograničavanje broja uređaja koji mogu istovremeno da gledaju serije ili filmove.

Kada se na sve ovo doda i periodično povećanje cena, dobijaju se razlozi zbog kojih ljudi najčešće pribegavaju pirateriji, kao i odgovor na to zbog čega je sve više „pirata“ kako prolaze godine.

Izvor: Fast company