PACIJENTIMA POSVEĆEN LEKAR

Jedan doktor iz Niša izdvaja se kao jedan od najboljih primera posvećenosti pacijentima i kojeg možemo smatrati diskretnim herojem novog doba.

Koliko ste puta iskusili neprijatnost i neugodnost u kontaktu s osobljem medicinskih ustanova?

doktor iz niša

Nema potrebe ni spominjati koliko puta ste frustrirani napustili neko od odeljenja u kliničkom centru. 

Često zanemarujemo stvarnost da se lekari i medicinsko osoblje suočavaju sa ogromnim pritiskom svakodnevno.

Iako je istina da pojedini od njih mogu biti grubi i nepristojni prema pacijentima i klijentima, važno je uzeti u obzir da su izloženi konstantnom stresu. 

U ovo doba kada smo bombardovani lošim vestima i neprijatnim naslovima u medijima, postoji jedan inspirativan primer koji izaziva kontrast toj ustaljenoj negativnosti. 

Ovaj konkretni slučaj pruža inspiraciju i osvetljava put ka shvatanju izazova s kojima se zdravstveni radnici svakodnevno suočavaju. 

Posebno bismo želeli da pohvalimo izuzetnog doktora koji, usred sveopšteg stresa, pruža svetlost na kraju tog tunela, ističući važnost posvećenosti i izuzetnog doprinosa zdravstvenih radnika.

Koliko često čujete o nekome u vašem okruženju koji ima karcinom?

Svesni smo da su ovo izuzetno teške i osetljive teme, ali ne možemo ih izbeći jer su deo naše svakodnevnosti. Gotovo da nema osobe koja nije lično iskusila ili čula za nedavni slučaj gubitka voljene osobe usled borbe sa nekim od zloćudnih tumora.

Umesto da dublje ulazimo u razloge za sve učestalije pojavljivanje ovih bolesti, želimo se fokusirati na svetle primere koji ističu da u našem zdravstvu još uvek postoje lekari koji se predano i principijelno bore za svaki ljudski život.

Jedan od najčešćih karcinoma na našim prostorima jeste rak grlića materice, i iako se suočavamo sa ozbiljnim izazovima, ohrabruje nas da postoje stručnjaci koji nastoje unaprediti stanje i pružiti najbolju moguću brigu pacijentima.

Kao jedan od takvih primera izdvajamo jedan od najboljih primera posvećenosti pacijentima za koji ste čuli u poslednje vreme.

Mr sci dr Saša Ljubenković – diskretni heroj novog doba

Dr. Saša Ljubenković, rođen 1959. u Nišu, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u istom gradu i završio specijalizaciju iz radiologije, postižući odličan uspeh. 

Bio je načelnik Odeljenja radioterapije Klinike za onkologiju KC Niš, gde je organizovao obuku i implementirao nove tehnike zračenja. 

Pored toga, dodatno se usavršavao u domaćim i stranim radioterapijskim centrima. 

Dr. Ljubenković je aktivan član više medicinskih udruženja, objavio je preko 30 stručnih i naučnih radova i dobitnik je prestižnih priznanja. Kao regionalni ekspert, pridonio je edukaciji doktora u susednim zemljama pod okriljem IAEA. Od 1990. godine, dr. Ljubenković se posvećuje lečenju malignih ginekoloških tumora u Klinici za onkologiju KC Niš.

Ali sve ovo je nebitno, kada u obzir uzmete kakav odnost doktor Ljubenković gaji sa svojim pacijentima i u koliko je slučajeva bio od koristi i spasao mnoge živote.

Savremeni pristup lečenju Dr. Ljubenkovića

Govoreći o savremenom pristupu, ovde nećemo obrazlagati najsavremenije metode koje se koriste na poliklinici Dr Nikolić, gde je doktor Ljubenković zaposlen na odeljenju onkologije,  već o modernom pristupu koji doktor gaji za svojim pacijentkinjama i njihovim porodicama.

Svaka pacijentkinja koja želi zakazati redovan pregled kod našeg izuzetnog onkologa, Mr. sci. dr. Saše Ljubenkovića, već unapred ima privilegiju da ima njegov e-mail i kontakt broj.

Pre samog pregleda, prikupljanje potrebne dokumentacije postaje važan korak, uključujući laboratorijske analize, ultrazvuk abdomena i malih karlica, kao i najnoviji izveštaj od svog lekara ili konzilijarnu odluku. 

Ono što doktora izdvaja jeste to da on zahteva to da pacijentkinje svoju medicinsku istoriju šalju direktno svom lekaru putem e-maila.

Pitate se sigurno zašto je to tako?

Ono što čini dr. Ljubenkovića jedinstvenim u svom pristupu je ne samo posvećenost, već i temeljna priprema za svaki pregled. 

U danima kada mnogi lekari jedva nalaze vreme za odmor, on posvećuje sate čitanju medicinske dokumentacije svojih pacijentkinja, često i kasno uveče. Danas je retkost da se doktor posveti proučavanju istorije bolesti pacijenata u slobodno vreme, što dodatno čini ovaj pristup izuzetno vrednim.

Na ovaj način doktor se trudi da za vreme pregleda posveti pažnju razgovoru sa pacijentkinjom a ne čitanju izveštaja. 

Nije samo u pitanju brzina pregleda, već i suština – komunikacija između lekara i pacijenta. 

Nije neuobičajeno da komunikacija s doktorom uključuje e-mail ili telefonske razgovore, a doktor je spreman čak i kontaktirati članove porodice ako pacijentkinja nije u mogućnosti koristiti tehnologiju.

Tokom samog pregleda, doktor iskazuje vrhunsku pažnju prema pacijentkinji, pružajući podršku, deljenje saveta i odgovaranje na svako pitanje. Dr. Saša Ljubenković ne samo da pruža medicinsku negu, već postavlja standard retke posvećenosti u današnjem medicinskom svetu. 

Za više informacija o karcinomu grlića materice i neuporedivoj posvećenosti našeg onkologa, posetite sajt Poliklinike Dr Nikolić, gde su detaljno opisani simptomi, lečenje i tok pregleda.