PREDNOSTI KORIŠĆENJA AGENCIJE

Neretko smo u situaciji da čujemo kako je prilikom kupovine ili čak iznajmljivanja nekretnine potrebno izbeći usluge agencije. Takva tvrdnja se opravdava mišljenjem da bi se na taj način mogla  jednokratno uštedeti neka suma novca.

Međutim, iskustvo  pokazuje nešto sasvim drugačije. Zapravo, agencije koje se bave posredovanjem prilikom kupovine ili prodaje nekretnina garantuju sigurnost kako kupcu, tako i prodavcu. Zahvaljujući njima bez muke i lutanja ćete uspešno obaviti celu proceduru.  Prednosti saradnje sa agencijom su brojne.

agencije

Pored toga što ćete biti pošteđeni stresa, prikupljanja neophodne papirologije, zahvaljujući agentu za nekretnine dobićete neophodne savete i smernice za realizaciju kompletnog procesa

Koje su  prednosti  kupovine nekretnine posredstvom agencije?

Nesumnjivo je da ćete od agencije dobiti najtačnije informacije. Imaćete sveobuhvatan pregled tržišta nekretnina. Pri tom se misli na lokaciju, kvadraturu, spratnost i što je najvažnije imaćete informaciju da li je stan legalizovan ili ne. Sve što je potrebno umesto vas će obaviti agent za nekretnine, a vi ćete biti pošteđeni dodatnog stresa i gubljenja vremena. Zadatak agenta je da vas povede u sigurnu kupovinu tako što će vam predočiti kompletan proces koji je pred vama. Put od podizanja kredita do potpisivanja kupoprodajnog ugovora je veoma dug, a ponekad i nerešiv ukoliko se uputite samostalno u čitavu proceduru. 

Zahvaljujući agentu saznaćete da li je cena fiksna ili postoji mogućnost pregovora. Takođe će vam predočiti realnu cenu određene nekretnine ukolko postoji ogromna razlika između tržišne i oglašene cene. Iskusan agent će vas uputiti u proceduru oko uzimanja stambenog kredita. On može tačno predvideti koja suma će vam biti potrebna ukoliko je neophodno dodatno ulaganje i renoviranje stana. Najčešće se dešava da potencijalni kupac to previdi što kasnije, veoma često  dovodi do problema. 

agencija stan

Agenti će vas poštedeti neophodne papirologije

Zidart agencija za nekretnine, pored svih prednosti koje nudi, prepoznatljiva je i po tome što se dokumentacija svih nekretnina proverava detaljno i temeljno u saradnji sa pravnim timom. Samim tim, greške su nemoguće. Najvažnija stavka koju kupac očekuje prilikom kupovine je legalnost nekretnine.  S obzirom na činjenicu da se većina stanova u našoj zemlji kupuje na stambeni kredit, može se desiti da je željena nekretnina pod hipotekom, jer je samo delimično otplaćena. To su najčešće situacije koje dovode do problema ukoliko odlučite da izbegnete saradnju sa agencijom prilikom kupovine. Takođe jedna od nepredviđenih situacija jeste i ona kada postoji više vlasnika iste nekretnine. To se dešava u situacijama kada je stan kupljen tokom braka, a prodaje se nakon razvoda. U tom slučaju je neophodna pismena saglasnost supružnika, tj. drugih suvlasnika. Na sve ove probleme iskusan agent upozorava i kupca i prodavca, tako da se u startu sprečavaju eventualni problem.

Takođe, agenti nakon detaljnog upoznavanja određene nekretnine u čijoj prodaji posreduju obavezni su da znaju da li prodavac ima neki zaostali dug. Taj dug može biti za vodu, struju ili porez, a to svakako predstavlja problem za potencijalnog kupca. 

Najvažnije smernice koje ćete dobiti od agencije

Zahvaljujući agentu saznaćete blagovremeno da li imate pravo na poreske olakšice, kao i koju sumu bi trebalo izdvojiti za plaćanje poreza. Ukazaće vam na postojanje dva poreza. Jedan od njih je porez na dodatu vrednost (PDV), odnosno porez na prenos apsolutnih prava. Ako kupujete stan iz starogradnje, imaćete obavezu da platite porez na prenos apsolutnih prava koji iznosi 2,5% ukupne vrednosti stana. Međutim, ukoliko je u pitanju prva nekretnina u vašem vlasništvu, prema postojećem Zakonu bićete oslobođeni tog poreza. 

Drugi porez je porez na imovinu. Poreska prijava za plaćanje poreza na imovinu se podnosi odeljenju Republičke uprave javnih prihoda na teritoriji opštine gde kupujete nekretninu. Zapravo, opština će vam odrediti iznos poreza na godišnjem nivou, a moći ćete da ga plaćate kvartalno, odnosno tromesečno. 

Kada ste prošli svaki od gore pomenutih koraka, odnosno našli odgovarajući stan, podigli stambeni kredit naredni korak je potpisivanje ugovora. Agent će vam sugerisati da u kupoprodajnom ugovoru, koji overavate kod notara precizirate datum primopredaje stana. Kako ne postoji neki zakonom propisan rok za primopredaju, potrebno je da se detaljno dogovorite sa prodavcem.  Naravno, zahvaljujući dobrom agentu za nekretnine ni jedan od ovih koraka neće biti preskočen.

Agent će vas takođe uputiti u katastar nepokretnosti i pomoći će vam da obavite sve neophodne procedure. Takođe će vas uputiti kako da prevedete račune za infostan na svoje ime.

Kupovina stana kao što vidite može da bude potpuno bezbedna, ukoliko taj posao prepustite proverenoj agenciji za nekretnine.