BITKA KOD JEZERA ČANGJIN

Kineski ratni spektakl i najgledaniji film svih vremena u Kini se zove Bitka kod jezera Čangjin i govori o bitci izmedju kineza i amerikanaca u Korejskom ratu

Bitka kod jezera Čangjin film. Naj-naj-naj kineski film svih vremena. Korejski rat 1950-53. Kinezi pobedili američku vojsku i saveznike. Ujka Peng.

Već sada čuveni kineski ratni film Bitka kod jezera Čangjin – „The Battle at Lake Changjin“ iz 2021 godine zaslužuje da bude predstavljen našim ljudima. Jer, tema je vrlo specifična, sukob američkih marinaca i kineskih boraca.

film Bitka kod jezera Čangjin - kineski propagandni poster

To je bio:

– najskuplji kineski film (budžet oko 200 miliona dolara)

– najgledaniji kineski film (teško proceniti koliko ga je sveta gledalo)

– najuspešniji Box office kineski film svih vremena (zaradio skoro milijardu dolara)

U pitanju je ratni spektakl koji obradjuje temu iz Korejskog rata u kome se podelila Koreja na Severnu i Južnu, i u kojoj su kinezi učestvovali kao saveznici Severne Koreje kada su UN snage (amerikanci i saveznici) kao saveznici Južne koreje prešli 38-u paralelu koja deli koreansko poluostrvo.

Radi se o dobrom ratnom filmu, pravi je spektakl, koji nije tog produkcijjskog i umetničkog dometa kao što su najbolji anglosaksonski ili ruski ratni filmovi, ali je vrlo korektan film. I za razliku od naše „idološke partizanštine“ u kojima su se snimali mitski filmovi o partizanima kako tamane „nespretne SS nemce“, ovaj kineski film ima objektivniji pristup temi i prikazuje obrnuto – kako su kinezi masovno ginuli protiv tehnološki jačeg protivnika.

Uz to, kinezi su u filmu Bitka kod jezera Čangjin prikazali i sve one soptvene nedostatke koje su imali i pokazali u tom ratu. A to su pre svega, mladi i neobučeni vojnici, loše snabdevanje odećom i hranom, nedostatak odbrane od američke avijacije, nedostatak tenkova i artiljerije, zbog čega su ginuli u snopovima kroz masovne juriše žive sile. Malo kasnije o ujka Pengu i toj temi.

No, uspeh ovog filma je baziran na patriotskoj noti koja je jaka u filmu i istorijskoj činjenici da je u pitanju bitka koju su kinezi dobili protiv amerikanaca, uz veliku ratnu veštinu i ogromnu požrtvovanost. Taj sentiment je nadahnuo kineze i sve one antiameričke ljude širom sveta da ovaj film nagrade gledanjem.

KOREANSKI RAT 

Japanci su okupirali Koreju i koreansko poluostrvo 1910 godine i vladali njime do kapitulacije Japana 1945-e godine. Nakon odlaska japanaca u Koreji je izbio gradjanski rat izmedju lokalnih komunista i nacionalista. Koreanski partizani i četnici.

To je bio mučan rat sa enormnim žrtvama, pretpostavke govore o 3 miliona poginulih za 3 godine rata, mahom civilne žrtve. Najviše su stradali severnokorejci, kinezi i južnokorejci.

Amerikanci su imali skoro 60.000 ubijenih i preko 100.000 ranjenih u tom ratu.

Kinezi su priznali preko 200.000 ubijenih svojih vojnika koji su bili na eskurziji u Koreji.

Amerikanci tvrde da su kinezi zapravo imali duplo više poginulih, kao što i kineski izvori tvrde da je duplo više amerikanaca poginulo na ratištu nego što je Pentagon prijavio.

Inače, rat je bio potpuno čudan po svom toku. Ali ono što je glavna ratna činjenica je da je odnos ubijenih u sukobu UN snaga protiv severokorejaca bio 1:10. Na jednog ubijenog američkog vojnika dolazilo je 10 poginulih azijata.

Razlog takvog masakra je jednostavan, Amerika je bila tehnički superiorna i imala je potpunu avio dominaciju dok se rusi pred kraj rata nakon molbe Mao Cedunga nisu uključili i poslali svoje avione da pomognu kinezima.

Svaka veće vojna formacija ili utvrdjenje je bilo nemilosrdno bombardovano i nisu imali nikakvu šansu da se odbrane ili sakriju. Zato je ova bitka u istorijskim analima bitna u domenu vojne veštine jer su kinezi uspeli skoro neprimetno da preko surovog planinskog terena premeste ogroman broj vojnika na jezero i iznenade amerikance.

A šta bi danas bilo ako bi nastupio rat Kine i Amerike pročitajte u članku Rat Kine i Amerike – ko bi pobedio u kinesko američkom ratu

UJKA PENG

Na početku i na kraju filma Bitka kod jezera Čangjin se pojavljuje Ujka Peng ili komandant Peng Dehuai (1898-1974).

U pitanju je posleratni Ministar odbrane Kine i Maršal Kineske Narodne Armije, jedna mitska ličnost u istoriji komunističke istorije. Smatra se za najvećeg vojnog komandanta novije kineske istorije. Uostalom, nije dobio čin maršala za džabe.

On je bio taj vojni strateg koji je kreirao iznenadne masovne juriše i napade živom silom na oklop i tehniku američke vojske gde su kinezi masovno ginuli. Jedino tako je mogao pobediti superiornijeg neprijatelja, što je on i uspevao uz ogromne žrtve, kojih je i sam bio svestan. Ali nekada ti istorijske okolnosti ne daju drugu mogućnost.

Skrećem pažnju na njegov lik i delo, najbolje da pročitate na Wikipediji i Google-u o njemu, jer je u pitanju život i sudbina čoveka koji zaslužuju najmanje 5 filmova da se snime o njemu.

Jer njegov život i priključenije je i poučna priča o komunizmu i komunističkim liderima, tom okrutnom mind setu koji vlada u toj ideologiji.

Zlatko Šćepanović