UZ POMOĆ NANOTEHNOLOGIJE

Postoje hiljade sitnih čestica, zvanih peptidi, u našem urinu, a postoje i specifični peptidi koji signaliziraju rak jajnika.

Naučnici rade na potencijalnom testu zasnovanom na urinu koji bi pomogao u otkrivanju raka jajnika u ranim fazama.

rak jajnika

Istraživači sa Univerziteta Virdžinija Komonvelt objavili su svoju studiju i predstavili svoje nalaze.

Cilj istraživača je da medicinski radnici koriste ove nalaze, u kombinaciji sa testovima krvi CA-125, transvaginalnim ultrazvukom i porodičnom istorijom, da obezbede otkrivanje, dijagnozu i lečenje raka jajnika u ranoj fazi.

„Ne postoje testovi za skrining koji su korisni ili dostupni za rak jajnika“, kazala je dr Diana Gerber, ginekološki onkolog i docent ginekologije iz Njujorka koja nije bila uključena u ovo istraživanje.

Ona je navela da se većina karcinoma jajnika dijagnostikuje u trećoj i četvrtoj fazi kada postanu simptomatski.

„Ova tehnologija je uzbudljiva jer sve što može povećati naše šanse da otkrijemo rak u ranijoj fazi će nesumnjivo poboljšati naše šanse da izlečimo više karcinoma jajnika“, istakla je dr Gerber.

Peptidi i rak jajnika

Postoje hiljade sitnih čestica, zvanih peptidi, u našem urinu, a postoje i specifični peptidi koji signaliziraju rak jajnika.

Trenutno, tehnike koje se obično koriste nisu uvek jednostavne ili isplative za otkrivanje molekula povezanih sa rakom jajnika.

Istraživači su radili na novom pristupu za koji kažu da bi mogao efikasnije i tačnije otkriti ove peptide korišćenjem nanopore tehnologije, koja ima potencijal da otkrije više peptida.

Ova tehnologija uključuje prolazak molekula kroz male pore (nanopore) i merenje promena električne struje ili drugih svojstava kako se molekuli kreću.

Istraživači su identifikovali i analizirali 13 peptida, uključujući i one izvedene iz a-2 glikoproteina bogatog leucinom (LRG-1), poznatog biomarkera u urinu žena sa rakom jajnika.

Prema istraživačima, oni sada znaju kako izgledaju otisci peptida i kako se mogu koristiti za otkrivanje raka jajnika u ranijim fazama nego što to mogu trenutni testovi.

„Nauka koja stoji iza ovoga je fascinantna i veoma obećavajuća kao način da se potencijalno otkrije rak jajnika putem urina. Mislim da ovo predstavlja određenu nadu za naše pacijente, jer naučna zajednica neprestano nastoji da poboljša ishode za ginekološke karcinome. Krajnji cilj će uvek biti da sprečimo rak pre nego što počne, ali ako to ne možemo da uradimo, rano otkrivanje raka će se direktno prevesti u poboljšane ishode i bolje preživljavanje“, poručila je dr Gerber.

Potrebno je više istraživanja o testu urina za rak jajnika

Iako ovo istraživanje ima potencijal da spase živote mnogih žena, stručnjaci kažu da još uvek postoje određena pitanja.

Iako je istraživanje obećavajuće, još uvek je daleko od skrininga ili dijagnostičkog testa za rak jajnika. Optimizam se vidi u pogledu toga da će nam ova tehnologija na kraju moći pomoći u otkrivanju raka jajnika, da se iz testa urina, a ne krvi, utvrdi postojanje maligniteta.