GOVOR UGNJETENIH

Džulijus Malema, lider južnofričkih levičara, zalaže se za oslobođenje Južne Afrike ustajući protiv imperijalizma i NATO-a, priklanjajući se Kini, Rusiji, Kubi…

Na predstavljanju izbornog manifesta Boraca za ekonomsku slobodu (EFF), Džulijus Malema rekao je sledeće (Proglas za oslobođenje Južne Afrike):

oslobođenje južne afrike

Pozdravljamo sve marksiste-lenjiniste, a posebno komunističke partije Kine, Vijetnama i Kube. Ponosni smo što smo deo tog pokreta naroda. Mi smo socijalistički, panafrički pokret, koji se bori za ujedinjenje kontinenta. Mi smo najpouzdanije i najopasnije oružje u rukama ugnjetenih masa. Ova organizacija je 100% u rukama Afrikanaca; i težimo da ostvarimo punu ekonomsku slobodu za vreme naših života.

Neki politički nepismenjaci će slaviti 27. april kao Dan slobode. Nema tu nikakve slobode. Na taj smo dan samo formalno ukinuli aparthejd koji ostaje duboko ukorenjen u našem društvu. Te je 1994. većina zemlje bila u rukama belih doseljenika, a 30 godina kasnije je i dalje u njihovim rukama. Te iste godine je bogatstvo naše nacije bilo koncentrisano u rukama doseljeničke manjine, a 30 godina kasnije je i dalje u njihovim rukama. Zato, kad vam kažu „Dan slobode“, pitajte ih: „Kakva je to sloboda bez pijaće vode, bez struje, bez toaleta, bez kvalitetnog obrazovanja, bez zdravstva, bez posla?“.

Hoćemo zemlju i poslove odmah! Kažemo „odmah“ jer patimo sada. Gladujemo sada. Mi nismo deo elite iz 1994. Mi ne dugujemo Burima ništa. Mi smo nova generacija koja im nikada nije obećala da neće povratiti zemlju. Naš manifest nisu pisale nikakve kompanije, poslovne familije, Toni Bler, Džordž Soroš niti Međunarodni monetarni fond i Svetska banka. To su neprijatelji našeg naroda. Ovo je manifest radnika, seljaka, učitelja i svih onih koji plivaju u bazenu siromaštva.

Šta je naša obaveza? Povratićemo zemlju i nećemo platiti ni cent, sviđalo se to njima ili ne. Većinu zemlje ćemo dodeliti ženama i omladini. Kreiraćemo poslove za sve, nezavisno od kvalifikacija, godina starosti ili etničke pripadnosti. Samo od društvenih stanova i infrastrukture puteva stvorićemo 4 miliona poslova. Reindustrijalizovaćemo Južnu Afriku vladinim finansiranjem i nećemo se oslanjati na privatni sektor. Ne treba nam svet da bismo se reindustrijalizovali, moramo proširiti trgovinsku razmenu sa zemljama na našem kontinentu. Moramo ojačati afričku ekonomiju i kreirati poslove i za druge Afrikance. Zato, sve te kompanije iz Britanije, Amerike, Evrope, koje nam prete odlascima – možete da se kupite i odmah da odete, ne trebate nam. Dovešćemo kompanije iz Afrike, iz Rusije, iz Kine, i izgradićemo našu zemlju.

Subvencionisaćemo sve fabrike i mašineriju izvan urbanih centara, da rasteretimo prenaseljene gradove i decentralizujemo ekonomiju. Drugovi, dužnost nam je da proizvodimo sopstvenu robu. Trenutno ne proizvodimo čak ni čačkalice niiti šibice. Sve što sami proizvedemo biće zaštićeno od strane konkurencije. Ukinućemo ovu politiku rasterećenja i restrikcija struje. Sve ćemo elektrane na ugalj ponovo staviti u pogon. Uvešćemo nuklearnu energiju od 6000 megavati. Nacionalizovaćemo rudnike minerala i razvijati sopstvenu tehnologiju za ekstrakciju ruda. Pokrenućemo našu razvojnu banku.

Obrazovanje je u centru naše politike, jer ne možeemo se boriti protiv kriminala, narkomanije, nasilja, itd. bez kvalitetnog obrazovanja. Uvešćemo besplatno i dekolonizovano obrazovanje. Obrazovanje će biti besplatno i obavezno, i kriminalizovaćemo sve roditelje koji ne pošalju decu u školu. Stvorićemo 40.000 ECT učiteljskih poslova za godinu dana. Ukinućemo dužničko ropstvo studenata kojima vlada daje zajmove za obrazovanje i pobrinućemo se da imaju sve uslove za studiranje. Vaše obrazovanje mora biti besplatno jer je ono sutrašnji kapital nacije.

Sve zdravstvene klinike moraju raditi 24/7 i svih 62 miliona ljudi mora biti u jednoj centralnoj zdravstvenoj bazi podataka. Ne sme biti lekara ili medicinskog tehničara koji je nezaposlen. To je sumanuto. Invalidske penzije moramo povećati. Invalidi moraju biti privilegovani po pitanju socijalnih stanova – uz žene naravno, jer naše žene i dalje najviše pate. One uvek moraju biti na prvom mestu. Kod nas u organizaciji nema gejeva i lezbijki, svi smo ljudska bića i radi se o ljudskim pravima. Ako diskriminišete niste borac, nego prodana duša.

Povećaćemo kazne za seksualno nasilje i za napade na službena lica. Nemilosrdno ćemo se boriti protiv korupcije. Drugovi, ako budete radili za nas kao vladini službenici, povešćemo vaše porodice u zatvore da vide kako prolaze oni koji kradu od vlasti. Neka vas drže na oku kod kuće. Ako se pojavite sa skupim nemačkim mašinama da vas deca pitaju: „Odakle ti novac da to kupiš?“. Isto važi i za policiju.

Mi smo uz Rusiju koja je pod napadom NATO-a. Mi smo uz Kubu koja je pod sankcijama. Mi smo uz Zapadnu Saharu protiv Maroka koji ju je okupirao. Šaljemo poruku Tajvanu: Mi vas ne priznajemo kao nezavisne! Priznajemo samo jednu Kinu, i kad preuzmemo vlast zatvorićemo vam ambasadu jer znamo da ste finasirani od strane imperijalizma. Čestitam kineskom narodu Kinesku novi godinu i poručujem im da smo zajedno u ovoj borbi za socijalizam. Mi smo uz Palestinu. Dok Palestina nije slobodna ni mi nismo slobodni!