POZITIVAN UTICAJ NA ZDRAVLJE

Studija sugeriše da bi terapija crvenim svetlom mogla pomoći ljudima da kontrolišu nivo šećera u krvi, naročito u periodu posle obroka.

Prema prikupljenim informacijama, 2021. godine oko 537 miliona ljudi širom sveta ima dijabetes, a očekuje se da će se ovaj broj povećati na 643 miliona do 2030. i 783 miliona do 2045. godine.

terapija crvenim svetlom

Većina dijagnoza ove bolesti, između 90 i 95 procenata, jeste dijabetes tipa 2.

Za razliku od dijabetesa tipa 1, koji je autoimuna bolest, dijabetesom tipa 2 se može upravljati i postaje potencijalno reverzibilan kroz lekove i promene načina života koji pomažu osobi da upravlja nivoom šećera u krvi.

Nova studija sugeriše da bi terapija crvenim svetlom mogla pomoći ljudima da kontrolišu nivo šećera u krvi.

Dok je studija sprovedena na ljudima bez konstatovanog dijabetesa, istraživači studije sa Siti univerziteta u Londonu veruju da bi ova terapija mogla biti od pomoći osobama sa ovim stanjem.

Terapija crvenim svetlom poboljšava metabolizam glukoze

Terapija crvenim svetlom koristi crveno svetlo niske talasne dužine ili svetlo blizu infracrvenog zračenja koje je usmereno na određeni deo tela pomoću lasera ili drugog uređaja.

Crveno svetlo može da prodre kroz kožu i pozitivno utiče na mitohondrije unutar ćelija tela, pomažući da se stvori više energije i omogućava ćelijama da bolje funkcionišu i da se popravljaju.

Glavni autor studije dr Majkl Pouner, viši predavač neurobiologije na Fakultetu zdravstvenih i psiholoških nauka na Univerzitetu Siti u Londonu, rekao je da su odlučili da osmotre terapiju crvenim svetlom kao način da pomognu u kontroli nivoa šećera u krvi nakon što su pročitali studiju iz 2019. godine, naglašavajući da izlaganje sunčevoj svetlosti može biti u korelaciji sa poboljšanim metabolizmom glukoze.

LiverMix kapsule maslačka i čička za jetru i creva priroda na dar

„Istražili smo ovo kod bumbara i otkrili da crveno svetlo smanjuje sistemsku glukozu nakon hranjenja i ova najnovija studija jasno pokazuje prenos ovog procesa na ljude. Crveno svetlo apsorbuju mitohondrije i pomaže im da proizvedu više energije. Ono praktično „podmazuje mašinu“ za proizvodnju energije. Ali da bi proizveli više energije na ovaj način, potrebno mu je više sirovina, a to je uglavnom glukoza i svetlo je crpi iz naše krvi“, objašnjava dr Pouner.

Kako terapija crvenim svetlom pomaže kod dijabetesa?

Za ovu studiju istraživači su regrutovali 30 zdravih učesnika bez poznatih metaboličkih stanja i koji u to vreme nisu uzimali nikakve lekove.

Polovina grupe je primila 15-minutni tretman crvenim svetlom od 670 nm 45 minuta pre nego što je popila 75 grama šećera razblaženog u 150 mililitara vode. Druga polovina grupe je takođe pila šećerni napitak, ali nije dobila terapiju crvenim svetlom.

Svi učesnici studije su takođe zamoljeni da urade oralne testove tolerancije na glukozu i snime nivo šećera u krvi svakih 15 minuta u naredna dva sata.

Nakon analize, naučnici su otkrili da su učesnici koji su primali terapiju crvenim svetlom smanjili svoj nivo šećera u krvi tokom dva sata, u poređenju sa onima koji nisu primali svetlosnu terapiju.

„Jasno je da svetlost utiče na način na koji mitohondrije funkcionišu i to utiče na naša tela na ćelijskom i fiziološkom nivou. Naša studija je pokazala da možemo koristiti 15-minutno izlaganje crvenom svetlu da smanjimo nivo šećera u krvi nakon jela. Iako je ovo urađeno samo kod zdravih osoba u ovom radu, postoji potencijal da utiče na kontrolu dijabetesa u budućnosti, jer bi moglo pomoći u smanjenju potencijalno štetnih skokova glukoze u telu nakon obroka“, zaključuje dr Pouner.