PRKOSI VREMENU I MODERNOSTI

Kraljevo brojne posetioce privlači zbog svog velikog kulturno-istorijskog nasleđa, gde se ubraja i Adžića kuća.

Grad smešten na obalama Ibra ima mnogo toga da ponudi turistima, a među lokacijama u samom centru koja je već godinama na mapi stranih i domaćih gostiju, svakako je najstarija građevina Adžića kuća.

adžića kuća

Primer je folklorne arhitekture balkanskog stila iz prve polovine 19 veka i jedan od najstarijih objekata u nekadašnjem Karanovcu.

„Od 1974. godine ona je pod zaštitom države, pa je do današnjih dana sačuvala svoj prvobitni izgled iako je stara skoro 200 godina. Izgradio ju je poznati kraljevački zemljoposednik, a kasnije prodao Mihailu Hadži – Aleksiću 1922. godine, koji je tada bio predsednik kraljevačke opštine. Bila je predviđena da se ruši zbog izgradnje nekadašnje zgrade Službe društvenog knjigovodstva, ali je sačuvana“, kažu u TO Kraljevo.

Iako građena od osetljivog materijala, pravo je građevinsko čudo koje odoleva godinama. Tavanice su izgrađene od šašovaca, a podovi su daščani, dok je krovna konstrukcija pokrivena ćeramidom.

„Ova kuća je jedan od simbola našeg grada, od kad znam za sebe znam i za nju i zaista je pravo čudo kako je ona i dalje opsala ovde u samom centru grada. Okružena svim ostalim modernim zgradama, ona nas vraća u prošlost“, kažu Kraljevčani.

Adžića kuća danas ima status spomenika kulture i u njoj je smeštena Povelja Biblioteke Kraljevo. Stecište je umetnosti poslednjih decenija, a u toj kući stasavali su najvažniji srpski pisci našeg doba poput Gorana Petrovića, Dejana Aleksića, Živorada Nedeljkovića i mnogih drugih.

Ispred ove najstaije kuće u Kraljevu posadjena je vinova loza u znak prijateljstva između srpskog i slovenačkog naroda, odnosno pobratimskih gradova Kraljeva i Maribora.

Izvor: Rina