NEMA JAČE PRIRODNE ODBRANE

Obična prehlada i grip mogu biti zarazni, ali postoje efikasne biljke pomoću kojih možete da se zaštitite od respiratornih bolesti.

Prehlada je manja infekcija koja pogađa nos i grlo i može biti uzrokovana bilo kojim od preko 200 respiratornih virusa. Preovlađujući uzročnik obične prehlade su rinovirusi, koji su neki od najmanjih virusa koji postoje.

biljke grip

Prehlada je veoma zarazna i izaziva simptome kao što su kašalj, začepljen nos ili curenje iz nosa, kijanje i grebanje u grlu. Takođe može izazvati groznicu kod novorođenčadi i male dece.

Iako je slično zarazan, grip je respiratorna bolest koju izazivaju samo virusi gripa. Iako ima slične simptome kao obična prehlada, simptomi gripa obično su intenzivniji. Grip takođe može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su infekcije sinusa i uha, pneumonija ili zapaljenje srca, mozga ili mišićnog tkiva.

Prema rečima stručnjaka, grip je moguće dobiti dva puta tokom iste sezone, koja dostiže vrhunac od decembra do februara. Smatra se da je godišnja vakcinacija najbolja zaštita od gripa, ali je poznato da ta vakcina može da izazove i mnoge neželjene neželjene efekte.

Na sreću, postoje potpuno prirodni lekovi na koje se možete osloniti u borbi protiv obične prehlade i gripa. Naučno je dokazano da ovi alternativni lekovi jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv virusnih infekcija.

Određene biljke mogu se koristiti za sprečavanje ili lečenje respiratornih infekcija.

Ehinacea

Poreklom iz centralnih i jugoistočnih regiona SAD, ehinacea (Echinacea purpurea) je cvetna biljka poznata po svojim snažnim lekovitim svojstvima. Vekovima su Indijanci koristili ovu biljku za lečenje raznih bolesti, uključujući infekcije i rane.

Danas se ehinacea široko koristi kao prirodni pojačivač imuniteta i lek za skraćivanje trajanja respiratornih infekcija. U kliničkim ispitivanjima, prijavljeno je da suplementacija sa ehinaceom smanjuje rizik od obične prehlade za 58 odsto. Takođe je utvrđeno da ehinacea smanjuje trajanje prehlade za jedan do četiri dana.

Nana

Biljka menta (nana) može se naći kako raste u vlažnim područjima i duž obala potoka, kao i u delimično zasjenjenim područjima.

U tradicionalnoj medicini, nana je našla upotrebu kao antispazmodičko i antiseptično sredstvo. Takođe se koristio kao lek za grčeve, prehlade, loše varenje, mučninu, bol u grlu, zubobolju, pa čak i određene vrste raka.

Prema jednoj studiji, ekstrakti listova nane pokazali su značajnu antivirusnu aktivnost protiv virusa gripa tip A, za koji se zna da izaziva široko rasprostranjene epidemije gripa.

Da biste ublažili simptome prehlade i gripa, pripremite umirujući čaj od svežih ili osušenih listova nane. Udisanje pare iz čaja od nane može pomoći da se otpuši začepljen nos. Čaj od nane takođe može pomoći u ublažavanju mučnine i bolova u grlu.

Beli luk

Beli luk je oštra začinska biljka koja se obično koristi za kuvanje, ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini i poznata je po svojim antibakterijskim i antikancerogenim svojstvima. Ono što mnogi ne znaju o belom luku je da je on takođe moćno antivirusno sredstvo i sredstvo za jačanje imuniteta, zbog čega ga smatraju prirodnim antibiotikom.

Kliničke studije otkrile su da su organska jedinjenja sumpora u belom luku, posebno alicin, odgovorna za njegovo antivirusno dejstvo. Smatra se da beli luk smanjuje sposobnost virusa gripa tip A da inficira ćelije i da se dalje razmnožava.

Za jači imuni sistem pomešajte mleveni beli luk i sirovi med i ostavite da se biljka pomeša s medom nekoliko dana. Uzmite jednu kašiku ove mešavine tokom sezone prehlade i gripa za jaču imunološku odbranu od virusnih infekcija.

Majčina dušica

Poreklom iz južne Evrope, cvetna biljka opšte je poznata kao majčina dušica ili timijan, a drevni je lek za upalu grla i začepljenost disajnih puteva. Ova biljka se u prošlosti često koristila za lečenje velikog kašlja, faringitisa i bronhitisa.

Studija objavljena u časopisu Molecules navela je da majčina dušica i njen aktivni sastojak timol pokazuju antivirusnu aktivnost. Timol, koji je u izobilju prisutan u eteričnom ulju timijana, takođe je pokazao dobru antivirusnu aktivnost protiv rinovirusa koji izazivaju prehladu.

Da biste ublažili simptome prehlade i gripa, sveže ili osušene listove majčine dušice potopite u provrelu vodu i pijte čaj dva do tri puta dnevno. Takođe, ovaj napitak dok je vreo možete koristiti za udisanje pare iz njega kako biste očistili nosne prolaze i ublažili kašalj.