ISTORIJSKA JABUKA

Poznato je da stabla drveća mogu da žive vekovima, pa je tako i drvo jabuke pod kojim je Isak Njutn sedeo kada mu je pala na um teorija gravitacije još uvek cveta i rađa.

Isak Njutn je među najvećim ličnostima u istoriji matematike, filozofije i nauke uopšte. Sigurno je najpoznatiji po svojoj teoriji gravitacije, na koju je navodno došao nakon što mu je jabuka pala na glavu dok je sedeo ispod drveta u svom rodnom mestu. Ono što mnogi ne znaju je da je ovo istorijsko drvo sa kog je Njutn dobio „udarac“ i dalje u životu!

drvo njutn

Isak Njutn je rođen 25. decembra 1642. u mestu Vulstorp Mejnor u Linkolnširu. Engleski naučnik je rano pokazao sklonost za matematiku i nauku, uglavnom zbog pohađanja Kraljeve škole, u kojoj se predavalo mnoštvo naprednih predmeta. Nakon toga je usledio prijem na Triniti koledž u Kembridžu, gde je učio filozofiju i matematiku.

Nakon svog obrazovanja, pomogao je u razvoju infinitezimalnog računa zajedno sa nemačkim matematičarem Gotfridom Vilhelmom Lajbnicom, i pretvorio se u centralnu figuru i naučne revolucije i doba prosvetiteljstva, što predstavlja period intelektualnog i filozofskog rasta u Evropi.

To nije sve što je Njutn postigao tokom svoje 84 godine života. Bio je ključna osoba u formulisanju zakona gravitacije i kretanja, koje je dokumentovao u svom delu iz 1867. godine „Principi: Matematički principi prirodne filozofije“, a bio je i među onima koji su se bavili ranom modernom hemijom. Povrh toga, izumeo je i reflektujući teleskop, koji koristi zakrivljena ogledala da reflektuje svetlost i stvori sliku, pa predložio je novu teoriju svetlosti i boje.

Da li je jabuka zaista pala na glavu Isaka Njutna?

Prema Isaku Njutnu, uspeo je da formira svoju teoriju gravitacije nakon što mu je jabuka pala na glavu dok je sedeo ispod drveta u Vulstorp Mejnoru, njegovom rodnom mestu. Među istoričarima se vodi debata o tome da li se ovaj događaj zaista dogodio ili je to mit, ali nema sumnje da je naučnik često delio anegdotu sa drugima, uključujući Džona Konduita, Ketrin Barton i francuskog filozofa Voltera.

Prisećajući se onoga što mu je Njutn ispričao u biografiji, Vilijam Stukli je napisao: „Posle večere, kada je vreme bilo toplo, otišli bismo u baštu i pili čaj u hladu nekih jabuka, samo on i ja. Usred jednog razgovora, rekao mi je da je bio u istoj situaciji kao kada mu je ranije pao na um pojam gravitacije.“

Ne postoji način da se sa sigurnošću zna autentičnost ove priče. Moglo je da se desi i da se ona jednostavno ulepša tokom minulih vekova, ali s obzirom da čovek koji je u centru te priče odavno nije među nama, sigurno nikada to nećemo znati sa sigurnošću.

Drvo na kome je Isak Njutn otkrio gravitaciju i dalje postoji

Iako niko nije stoprocentno siguran koje je tačno drvo ispod kojeg je Isak Njutn sedeo kada je smislio svoju teoriju gravitacije, istina je da postoji jedno staro drvo u porodičnom voćnjaku naučnika koje datira od preko 400 godina unazad. Stablo je ponovo izraslo iz preživelih korena nakon što je srušeno tokom jedne jake oluje 1816. godine.

Poznato po uzgoju posebne sorte jabuke koja je pogodna za kuvanje, ovo drvo i danas postoji. O njemu se brinu baštovani zaposleni u Vulstorp Mejnoru i britanskom Nacionalnom fondu za mesta od istorijskog značaja ili prirodne lepote. Da ga niko ne bi oštetio, oko stabla je podignuta zaštitna ograda.