MOĆNI SASTOJCI

Flavonoli su vrsta flavonoida, moćnih bioaktivnih jedinjenja koja se nalaze u skoro svim namirnicama biljnog porekla.

Prethodna istraživanja sugerišu da ishrana bogata flavonoidima može pomoći u održavanju zdravih krvnih sudova, balansiranju nivoa holesterola, smanjenju upale i smanjenju rizika od nastanka srčanih problema.

flavonoli

Flavonoli takođe mogu igrati ulogu u prevenciji raka tako što eliminišu karcinogene iz tela i zaustavljaju rast i širenje ćelija raka.

Sada je prospektivna kohortna studija dodatno naglasila potencijalne prednosti ishrane bogate flavonolima u smanjenju rizika od smrtnosti.

Nova studija je istraživala povezanost između unosa flavonola u ishrani i to izorhamnetina, kempferola, miricetina i kvercetina, a onda i rizika od smrtnosti od svih uzroka i bolesti kod odraslih u SAD.

Analiza unosa flavonola i rizika od smrtnosti

U ovoj studiji, istraživači su analizirali podatke o unosu flavonola u ishrani iz tri ciklusa baze podataka Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani, u periodu od 2007. do 2019. godine.

Učesnici studije su imali pravo da daju informacije u vezi sa unosom hrane i pića tokom dva neuzastopna perioda od 24 sata. Ova studija je isključila učesnike bez podataka o unosu flavonola u ishrani ili sa nepotpunim demografskim informacijama.

Ukupno 11.679 učesnika, prosečne starosti od 47 godina, procenjeno je za njihov unos flavonola i ispitano je da se utvrdi rizik od smrtnosti specifičnih za bolest i od svih uzroka.

Istraživači su dobili podatke o unosu flavonola u ishrani iz istraživanja o vrednostima flavonoida u hrani i piću, dok su odredili specifične količine flavonola u svakoj hrani koristeći Laboratoriju podataka o nutrijentima USDA. Zatim su koristili ove sveobuhvatne informacije da izračunaju procenjeni dnevni unos flavonola učesnika.

Da bi analizirali rizik od smrtnosti, istraživači su koristili datoteku Nacionalnog indeksa smrti i skup podataka o mortalitetu za javni pristup za 2019. godinu, kategorišući smrtnost prema specifičnim uzrocima, uključujući rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i Alchajmerovu bolest.

Studija je pratila učesnike od početnog intervjua do smrti ili kraja studije u decembru 2019. godine, sa srednjim praćenjem od 7,8 godina.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Učesnici su podeljeni u podgrupe prema različitim sociodemografskim faktorima, uključujući starost, pol i odnos siromaštva, kao i istoriju bolesti kako bi se procenio uticaj unosa flavonola.

Istraživači su koristili model konkurentnih rizika prilagođen višestrukim zbunjujućim faktorima kako bi uzeli u obzir konkurentske rizike od smrtnosti.

Kako unos flavonola može uticati na rizik od smrti i bolesti

Nakon prilagođavanja zdravstvenih i sociodemografskih faktora, analiza je otkrila značajne veze između ukupnog i specifičnog unosa flavonola i rizika od smrtnosti od različitih uzroka.

Najveći unos flavonola u ishrani smanjio je rizik od smrtnosti od raka za 55 odsto, smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 33 procenta, a rizik od smrti od drugih uzroka za 36 odsto.

Sveobuhvatni nalazi su takođe istakli specifične flavonole, od kojih svaki doprinosi značajnom smanjenju rizika od smrtnosti od svih uzroka i bolesti.

Treba napomenuti da je najveća potrošnja miricetina pokazala zapanjujućih 66 odsto smanjenja rizika od smrtnosti od Alchajmerove bolesti.

Istraživači nisu primetili značajnu korelaciju između unosa flavonola u ishrani i rizika od smrtnosti od dijabetesa.

Rezultati studije su takođe otkrili da je konzumacija flavonola imala veći zaštitni efekat protiv smrtnosti od svih uzroka kod starijih od 40 godina nego kod mlađih osoba.

Ovi nalazi ukazuju na to da bi ishrana bogata flavonolima mogla značajno da smanji rizik od smrti od raka, srčanih bolesti, Alchajmerove bolesti i drugih oboljenja, koja se posebno javljaju u zreloj ili starijoj populaciji.