DEO KOŽE OKO NOKTA

Iako mnogi imaju potrebu da otkinu bolni deo zanoktice drugom rukom, a poneki i zubima, važno je imati na umu da je ovaj deo kože sklon infekciji.

Mada se može činiti da su zanoktice deo nokta kao što i sama reč govori, ali i sama dermatološka struka ovu reč povezuje s izdignutim delom kože oko ili blizu kutikule nokta.

zanoktice

Verujemo da ste i vi nekad iskusili bol koji taj deo kože može izazvati. Iza tog osećaja stoje milione nervnih završetaka zbog kojih će čak i najmanje povlačenje zanoktice uzrokovati značajnu neprijatnost i bol.

Šta bi trebalo da uradimo kada nam se pojave zanotkice?

Iako mnogi imaju potrebu da otkinu bolni deo zanoktice drugom rukom, a poneki i zubima, važno je imati na umu da je ovaj deo kože sklon infekciji. Najbolji tretman, savetuje Američko društvo za hirurgiju ruke, je korišćenje grickalice ili makazice za nokte kako biste isekli zanokticu.

„Obavezno sterilizujte grickalicu ili makze alkoholnom vatom pre procesa sečenja zanoktice. Ova viseća koža je obično mrtva i može se odbaciti. Potrudite se da ne isečete dodatnu kožu pri dnu nokta. Nakon tog postupka nanesite odgovarajuću antibakterijsku mast otprilike pet do sedam dana dok koža ne zaceli“, kažu iz Društva.

Kada bi trebalo otići kod lekara?

Iako najčešće ova pojava ne zahteva posetu lekaru, svakako ga obavestite ako:

– imate dijabetes,

– imate zdravstveno stanje koje izaziva obilno krvarenje,

– kutikula postaje crvena i natečena ili ako iz nje curi bilo kakav gnoj ili tečnost,

– nokat ne zaceljuje sam od sebe za nedelju dana,

– infekcija se kreće od nokta prema prstu,

– nokat menja boju ili postaje slab.

Ponekad zanoktice mogu dovesti do infekcije jer su one direktan put koji bakterijama dopušta da uđu pod kožu. Zbog toga, ako se pojavi bilo koje od navedenih problema, trebalo bi da posetite svog lekara kako biste bili sigurni da nema infekcije.

Kako sprečiti nastanak zanoktica?

Glavni uzrok nastanka zanoktica je suva koža. Najbolji način da to sprečite je nega kože i noktiju, uz korišćenje hidratantne kreme ili ulja.

Ovo pravilo je posebno korisno u suvim i hladnijim geografskim područjima, ali je važno i za one osobe koje su na dnevnoj bazi često u kontaktu s vodom i sapunom.

Izvor: Zivim.hr