KAO NOV, A JEFTINIJI

Obnovljeni znači da je telefon vraćen u fabriku na skeniranje i sređivanje, gde se vrati na fabričko stanje, a zatim ide u prodaju po znatno nižoj ceni od novog.

Zamislite da priželjkujete neki telefon otkako je izašao, međutim, cena vam je i dalje previsoka, iako su nakon njega izašla još dva modela. A onda se stvori mogućnost da baš taj telefon kupite po ceni nižoj i do 40%, ali…

…on nije potpuno nov, ali ne može se reći ni da je polovan. U pitanju je refurbished, odnosno, obnovljeni telefon. Šta to znači?

obnovljeni telefon

Usled hiperprodukcije novih modela, dešava se da telefoni „zastarevaju“ nakon veoma kratkog perioda korišćenja. Masovna proizvodnja sa sobom nosi i masovni otpad, pa tako već deceniju slušamo o šteti koju odbačeni telefoni čine životnoj sredini, poput emitovanja toksičnih materija, nemogućnosti recikliranja, zatim višestruke štete koje baterije izazivaju.

Vodivši se smernicama o zaštiti životne sredine, a zašto ne i profitom, veliki proizvođači mobilnih telefona dosetili su se da telefone koji su korišćeni relativno kratko vrate na „fabričko stanje“, a zatim ponovo puste u prodaju.

Ovde moramo podvući razliku između polovnih i refurbished telefona: polovni telefon znači da ga je neko koristio, što je ostavilo određene tragove, poput slabije baterije ili zvučnika, ogrebanog ekrana, pa čak i da je taj telefon odnešen u servis na remont, on je i dalje polovan.

Refurbished (obnovljeni) znači da je telefon vraćen u fabriku, gde se temeljno skenira, radi se popravljanje, zamena oštećenih delova, čišćenje, takoreći, vrati se na fabričko stanje, a zatim pušta u prodaju po znatno nižoj ceni u odnosu na potpuno novi telefon.

3 glavna razloga zašto kupiti obnovljeni (refurbished) telefon

Na prvom mestu, to je cena, koja može da bude čak 40% niža od sasvim novog telefona. Uzevši u obzir koliko brzo telefonima pada vrednost usled pomenute hiperproizvodnje, ovo se čini mudrim. Uostalom, čak i proizvođači automobila, na primer, daju niže cene za vozila koja su stajala u izlogu ili su korišćena za probne vožnje.

Dalje, tu je štednja resursa. Počne li što više nas da kupuje ovakve telefone, manja je potreba za proizvodnjom novih. Ovo možemo videti i na primeru modne industrije – kako bi se smanjila šteta koju čini odbačena garderoba, giganti poput Zare i H&M su uveli reciklirane materijale u svoje linije.

Najzad, imamo i ekološki momenat. Već je načinjena ogromna šteta otpadom koji čine mobilni telefoni, stoga bi zaista trebalo da usporimo sa korišćenjem istih.

3 razloga za oprez

Najpre, ne kupujte ovakve telefone od prodavaca koji nisu legalni i poznati na tržištu, kako vam ne bi podvalili polovan, ali resetovan telefon. Dakle, samo na proverenim, pouzdanim i poznatim mestima za kupovinu mobilnih telefona.

Garancija se podrazumeva, stoga obavezno pitajte prodavca da li ide uz telefon. Upravo vas ona štiti od situacije da sa telefonom nešto nije u redu, a prodavac ne želi da snosi odgovornost. Ukoliko nema garancije, ne kupujte telefon.

Proverite stanje baterije. Iako u principu ne bi trebalo da bude problema s ovim, pitajte prodavca da li je baterija originalna ili zamenjena, jer je moguće da je prethodno korišćenje smanjilo njen životni vek. Ovo se može proveriti na većini telefona ulaskom na „settings“ (podešavanja), a zatim u „battery“, gde ćete potražiti „battery life“ ili „battery health“. 

Kupovina ovakvog telefona jeste mudra odluka, tek ako se dobro sagledaju i provere navedeni aspekti. Primera radi, Apple je veoma striktan kada je ovaj proces u pitanju – bilo kakvo oštećenje mora biti popravljeno ili zamenjenom ispravnim delom, nova baterija se podrazumeva, a uz svaki refurbished iphone ide i garancija.

Na forumima poput Quora možete naći iskustva ljudi koji godinama koriste ove telefone, kao i pregršt korisnih saveta kako odabrati najpametniju ponudu.