PODSTICAJNA REŠENJA

Evropska unija (EU) je zvanično usvojila novu direktivu i uvodi nova pravila o pravu na popravku uređaja koja treba da podstakne ljude da popravljaju kupljene proizvode umesto da ih zamene ili kupuju nove.

Jedno od pravila u zemljama EU produžava garanciju na proizvod za jednu godinu ako je popravljen dok je još uvek njome pokriven.

eu pravila

Kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta (EP), za direktivu o pravu na popravku uređaja je glasalo 584 poslanika, dok je samo troje bilo protiv, uz 14 uzdržanih. Evropska unija već zahteva od kompanija da ponude minimalnu dvogodišnju garanciju na proizvode, ali nova pravila idu korak dalje.

Nova pravila EU

Kompanije su prema novim pravilima nakon isteka garancije „i dalje obavezne da popravljaju uobičajene proizvode za domaćinstvo“, uključujući pametne telefone, televizore, mašine za pranje veša, usisivače i druge predmete. Ako se proizvod pokvari dok je pod garancijom, potrošači mogu da biraju između zamene ili popravke. Ako se odluče za popravku, garancija će biti produžena na godinu dana.

Pravila nalažu da kompanije moraju ponuditi popravke po „razumnoj“ ceni kako se kupci ne bi „namerno odvraćali“ od popravke svog proizvoda. EU će od proizvođača zahtevati da obezbede rezervne delove i alate, a istovremeno će im zabraniti korišćenje „ugovornih klauzula, hardverskih ili softverskih tehnika koje ometaju popravke“.

U planu i onlajn platforma

Pored toga, EU planira da pokrene onlajn platformu koja bi trebalo da pomogne kupcima da pronađu lokalne majstore, prodavce polovnih proizvoda i ljude koji kupuju neispravne artikle. Nova pravila će stupiti na snagu kada ih odobri Savet i objave u Službenom listu EU.

Članice EU imaće dve godine da ga usvoje kao zakon. Koalicija Pravo na popravku Evrope pozdravila je nova pravila, nazvavši ih „korak u dobrom pravcu“. Ali koalicija je takođe primetila ograničenja za pravila EU, jer pokrivaju samo potrošačke proizvode, tako da ne uključuju ništa što kupuju preduzeća ili industrija.

Koalicija je kritikovala i „uski obim” pravila, tvrdeći da ona neće uticati na većinu novih proizvoda koji ulaze na tržište EU. Proizvodi obuhvaćeni novim pravilima očigledno su već obuhvaćeni postojećim zakonom EU koji zahteva da se mnogi uređaji i elektronika mogu popraviti u periodu od 5 do 10 godina nakon kupovine, uključujući mašine za pranje veša, mašine za sušenje veša, mašine za pranje sudova, frižidere, televizore, e- bicikli, skuteri, zavarivači, usisivači, telefoni, tableti i još mnogo toga.

Izvor: BIZLife