„MALA VENECIJA“

Za mnoge meštane, grad Aitoliko, koji se nalazi na ostrvu između dve lagune u zapadnoj Grčkoj, predstavlja njihovu sopstvenu, manju verziju Venecije.

Stari deo grada leži prilično romantično na ostrvu između dve lagune, od kojih se na severu prostire laguna Aitoliko koja se proteže do Stamne, a laguna Missolonghi, koja je u antici predstavljala jezero Kinija, leži na jugu gde se spaja zaliv Patra i Jonsko more, nedaleko od poznatih ostrva Lefkade, Zakintosa i Kefalonije.

aitoliko

Sam grad ima tradicionalni grčki šarm, sa uskim ulicama, belim kućama i živopisnom lukom. Lokalna zajednica je ljubazna i gostoprimiva, a možete pronaći taverne i kafiće u kojima se može uživati u grčkoj kuhinji, piše Greekreporter.

Jedna od značajnih atrakcija u Aitoliko je „Most akcije“, poznat i kao „Kraljičin most“. Ovaj most povezuje grad sa kopnom i nudi slikovit pogled na lagunu i okolne pejzaže.

Zaštićen Ramsarskom konvencijom o močvarama i uključen u mrežu Natura 2000, Nacionalni park Mesolongi-Aitoliko laguna je bogat florom i faunom, uključujući 290 vrsta ptica i više od 100 vrsta riba.

Aitoliko poznat po grčkom kavijaru

Kafane Aitoliko nude specijalitete kao što su dimljeni ili slani avgotaraho — grčki kavijar — koji je širom sveta poznat po svom jedinstvenom ukusu i kvalitetu.

Avgotaraho, jaje ribe zvano kefalos (sivi cipal) smatra se vrhunskim specijalitetom, neki kažu čak i superiornijim od kavijara, a to su jaja jesetri.

Registrovan je kao da ima grčku i evropsku zaštićenu oznaku porekla (PDO) – jedan od samo malog broja morskih proizvoda sa zaštićenom oznakom porekla u EU – i ima značajnu komercijalnu vrednost za lokalnu privredu.

Ostali specijaliteti uključuju pečene latice na žaru, pečene jegulje i školjke, kada je sezona.

Tokom rata za nezavisnost Grčke protiv Otomanskog carstva, početkom 19. veka, Aitoliko je doživeo tri turske opsade pre nego što je postao deo Grčke.

Izvor: N1