ISTRAŽIVANJE U KINI

Opasnost koju izazivaju LED svetla po ljudsko zdravlje je globalna, s obzirom na to da 80 procenata svetske populacije živi u uslovima jakog svetlosnog zagađenja.

Duže i često izlaganje jakom noćnom osvetljenju, naročito na ulicama i trgovima velikih gradova gde su uobičajena LED svetla, povezuje se sa ozbiljnim rizikom od moždanog udara i ugrožavanjem zdravlja ljudskog mozga, tvrdi se u najnovijem istraživanju medicinskog fakulteta Hangzou univerziteta u Kini, objavio je naučni žurnal Strouk.

led svetla

Osobe koje provode dugo vremena na ovakvom osvetljenju imaju čak 43 posto veće šanse da obole od cerebrovaskularnih bolesti od onih koji se na kratko izlažu uslovima jakog noćnog osvetljenja, navedeno je u istraživanju.

Dugotrajno izlaganje jakom veštačkom noćnom osvetljenju može takođe da utiče i na pojavu zdravstvenih problema vezanih za pravilnu cirkulaciju krvi kao i dotok krvi u mozak, naglašava jedan od učesnika u istraživanju, dr Jian-Bing Vang.

On smatra da je opasnost globalna, s obzirom na to da 80 procenata svetske populacije živi u uslovima jakog svetlosnog zagađenja.

„Produžen boravak u prostoru obasjanom fluorescentnim kao i diodnim LED svetlom remeti lučenje melatonina – hormona koji pomaže proces spavanja što može da ugrozi funkcionisanje čovekovog 24-časovnog unutrašnjeg, odnosno cirkadialnog, ritma. Te pojave mogu biti uzročnici ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja“, upozorava Vang.

Kineski naučnici su u realizaciji tog projekta testirali više od 28.000 pacijenata koji su bili izloženi ovoj vrsti svetla i da se od njih 1.278 , tokom šetogodisnjeg perioda, razbolelo od cerebovaskularnih bolesti, 777 je doživelo moždani udar dok je 133 ispitanika obolelo od hemoralgičnog krvarenja.

Cerebrovaskularne bolesti, kako se navodi, mogu biti uzrokovane i zagađenjem vazduha – emisijom motora sa unutrašnjim sagorevanjem kao i sagorevanjem ulja i drveta gde osobe izložene ovakvom zagađenju imaju za 41 odsto povećan rizik od ovih bolesti.

Zagađenost oksid-azotom, koji ispuštaju termoelektrane i kamionski saobraćaj, povećavaju rizik cerebrovaskularnih bolesti za 31 odsto dok, kako se naglašava u istraćivanju, noćno svetlosno zagađenje potencijalno uzrokuje bolesti srca i mozga čak u više od 40 posto slučajeva kod ljudi koji su dugo vremena izloženi jakom veštačkom izvoru svetla.

Izvor: FoNet