ZASITNI I ZDRAVI

Uprkos tome što na prvu loptu mogu izgledati kao neprijatelji vitke linije zbog svoje kalorične vrednosti, fitnes jelovnici širom sveta sadrže orašaste plodove. Koji je razlog?

Njihova impresivna nutritivna vrednost koja ih čini nezamenjivim saveznicima u ostvarivanju zdravih i uravnoteženih prehrambenih ciljeva. Fitnes jelovnici neizostavno sadrže orah, kikiriki, badem, lešnik, indijski orah…

fitnes jelovnici

Izvor zdravih masti

Prva i najvažnija karakteristika orašastih plodova je njihov bogat sastav: izvor su zdravih masti, proteina, vitamina i minerala. Masnoće prisutne u orašastim plodovima su većinom nezasićene, što povoljno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova. Iako kalorični, orašasti plodovi u umerenim količinama mogu pomoći u kontroli težine. To je zato što protein i dijetalna vlakna prisutni u njima pružaju osećaj sitosti, smanjujući potrebu za čestim obrocima ili nezdravim grickalicama.

Brza snek užina

Druga bitna stavka je njihova svestranost. Mogu se konzumirati samostalno kao snek, dodati u salate za dodatnu teksturu ili upotrebiti kao zdrava alternativa u pripremi raznih jela. Ova svestranost omogućava ljudima da ih lako integrišu u svoju ishranu, bez obzira na njihove prehrambene navike ili preferencije.

Izvor proteina

Ne smemo zaboraviti ni na njihov doprinos mišićnoj masi. Proteini su ključni za obnovu i rast mišića, a orašasti plodovi predstavljaju odličan biljni izvor ovog makronutrijenta. Stoga, nisu samo odlični za osobe koje pokušavaju da izgube težinu, već i za one koji teže povećanju mišićne mase.

Uz sve navedene prednosti, važno je naglasiti i da konzumacija orašastih plodova može doprineti smanjenju rizika od razvoja brojnih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka. Sve to čini orašaste plodove ne samo poželjnom, već i preporučljivom namirnicom u okviru zdravog fitnes režima.

Stoga, sledeći put kada posegnete za šakom badema ili oraha, setite se da ne samo da zadovoljavate svoje nepce, već i činite veliku uslugu svom telu. Orašasti plodovi su kalorični, ali su isto tako i puni hranjivih sastojaka koji podstiču vaše fitnes ciljeve, čineći ih neodoljivim dodatkom svakom zdravom jelovniku.

Izvor: Index.hr