REČ ISTRAŽIVAČA

Ova studija naglašava kako žene mogu doživeti veće koristi od manje količine vežbanja u odnosu na muškarce.

Novo istraživanje bacilo je svetlo na intrigantnu činjenicu: redovna fizička aktivnost možda donosi veće zdravstvene koristi ženama nego muškarcima.

žene vežbanja

Prema studiji objavljenoj u prestižnom listu Američkog koledža kardiologije, žene koje se nedeljno bave umerenom fizičkom aktivnošću 2,5 sata ili intenzivnim vežbanjem 75 minuta imale su 24 odsto manju verovatnoću od smrtnosti u poređenju sa svojim neaktivnim vršnjakinjama.

Nasuprot tome, muškarci koji su vežbali u istom vremenskom okviru zabeležili su 15 odsto manji rizik od smrti u odnosu na one koji nisu bili aktivni. Rezultati su proizašli iz analize podataka više od 400.000 odraslih osoba u SAD tokom dvadesetogodišnjeg razdoblja.

Žene bi mogle imati veće koristi

Iako je već poznato da fizička aktivnost pruža brojne zdravstvene prednosti, ova studija naglašava kako žene mogu doživeti veće koristi od manje količine vežbanja u odnosu na muškarce. Naučnici sugerišu da bi anatomija mogla da igra ključnu ulogu u ovim razlikama, napominjući kako muškarci obično imaju veća srca, šire disajne puteve i veća mišićna vlakna.

Doktor Betil Ašajni, neinvazivni kardiolog koji nije učestvovao u studiji, ističe da rezultati otvaraju prostor za dalja specifična istraživanja koja bi mogla objasniti zašto postoji ova razlika u koristima od vežbanja između žene i muškarca.

Potrebno je uzeti u obzir i druge faktore

Uprkos velikim otkrićima, stručnjaci napominju da studija ima određena ograničenja, uključujući njen posmatrački karakter, što znači da direktna uzročno-posledična veza između fizičke aktivnosti i smanjenog rizika od smrti ne može biti definitivno potvrđena. Takođe, studija ne uzima u obzir druge faktore životnog stila kao što su ishrana, pušenje i konzumacija alkohola.

Uprkos tome, poruka stručnjaka je jasna: fizička aktivnost je ključna za smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za oba pola. Preporučene smernice američkog ministarstva zdravstva i socijalnih usluga pozivaju na najmanje 2,5 do 5 sati nedeljno umerene fizičke aktivnosti ili 1 sat i 15 minuta do 2 sata i 30 minuta intenzivne fizičke aktivnosti svake nedelje, ili kombinaciju obe.

Dakle, bez obzira na pol, integracija fizičke aktivnosti u nedeljnu rutinu igra ključnu ulogu u očuvanju optimalnog zdravlja i dobrobiti.

Izvor: Index.hr