MLADI NA UDARU

U nedavnoj studiji objavljenoj u Scientific Reports, istraživači su ispitivali posredničku funkciju zavisnosti od interneta u vezi između aleksitimije i simptoma depresije i umerenog uticaja fizičke aktivnosti.

Aleksitimija, karakteristika ličnosti povezana sa emocionalnim oštećenjem, često je u vezi sa depresijom kod mladih osoba, koja se javlja usled preteranog korišćenja interneta.

od interneta

Ovaj sindrom može otežati uspostavljanje međuljudskih interakcija, čineći da se ljudi osećaju manje društveno podržanim sa slabijim komunikacijskim veštinama.

Veza između aleksitimije i depresivnih simptoma postoji i u kliničkim i u nekliničkim populacijama, a depresija služi kao posrednik između aleksitimije i drugih rizičnih ponašanja. Osobe koje boluju od aleksitimije mogu pokazati ekstremnu zavisnost od interneta, koja raste sa godinama.

Regulacija funkcije ose hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlezda (HPA) i podsticanje fizičkog vežbanja mogu pomoći da se olakša značajna veza između zavisnosti od interneta i simptoma depresije.

O studiji

U ovoj studiji istraživači su posmatrali veze između prisustva aleksitimije i simptoma depresije među studentima, regulišućeg uticaja zavisnosti od interneta i potencijalne moderacije fizičkom aktivnošću.

Istraživači su sproveli studiju u oktobru prošle godine u dve institucije u zapadnom regionu provincije Hunan u Kini.

Oni su koristili onlajn zavisnost kao regulatorni faktor između simptoma depresije i aleksitimije i vežbe da regulišu vezu između zavisnosti od interneta i simptoma depresije, razjašnjavajući osnovne mehanizme koji povezuju aleksitimiju sa depresijom.

Analiza je obuhvatila 594 mlade osobe prosečne starosti od 19 godina. Uzorak je obuhvatio 250 muškaraca (42%) i 344 žene (58%). Istraživači su koristili odgovore da sprovedu deskriptivne, korelacione i regresione analize i da naprave modele posredovanja i moderiranja.

Ukupno je 676 studenata popunilo elektronske upitnike u roku od 20 minuta. Tim je koristio skalu aleksitimije u Torontu (TAS-20) da odredi stepen aleksitimije i skalu stresa od anksioznosti depresije (DASS-21) za procenu simptoma depresije.

Istraživači su procenili nivoe zavisnosti na mreži koristeći onlajn test zavisnosti (IAT) i skalu fizičke aktivnosti, koju je uspostavio Liang Deking, da bi procenili fizičku aktivnost.

Tim je izvršio analizu korelacije i koristio deskriptivnu statistiku za karakterizaciju demografskih karakteristika učesnika i primarnih interesnih varijabli, prilagođavajući se uzrastu i polu.

Rezultati

Aleksitimija je pokazala značajno pozitivnu povezanost sa depresijom i zavisnošću od interneta, dok je fizička aktivnost imala značajno negativnu vezu sa zavisnošću od interneta i simptomima depresije među studentima.

Zavisnost od interneta bila je značajno i povoljno povezana sa tugom i snažno negativno povezana sa fizičkim vežbama među studentima. Vežbanje ima značajnu negativnu korelaciju sa depresijom kod studenata.

Zavisnost od interneta pojačala je vezu između aleksitimije i depresije, dok je fizička aktivnost delovala kao moderator, slabeći korelaciju.

Nakon prilagođavanja zbunjujućih faktora i dodavanja moderirajućih faktora, aleksitimija je nastavila da snažno i pozitivno predviđa stepen depresije među studentima.

Procena medijacije je pokazala da je aleksitimija pozitivno i značajno predviđena onlajn zavisnost kod studenata, dok zavisnost od interneta služi kao posrednički faktor između prisustva aleksitimije i nivoa depresije kod studenata.

Procena moderacije je pokazala da fizička aktivnost negativno predviđa depresiju, kao i termini interakcije između internet zavisnosti i vežbanja.