UTICAJ ISHRANE

Studije na životinjama pokazale su da ketogena dijeta efikasno ublažava simptome određenih mentalnih poremećaja i problema.

Nedavna studija časopisa Nutrients razmatra potencijalne korisne efekte koje pruža ketogena dijeta po pitanju anksioznosti, depresije, stresa, šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

ketogena dijeta

Zdravstvene prednosti ketogene dijete

Ketogena dijeta se odlikuje niskim sadržajem ugljenih hidrata, visokim sadržajem masti i skromnim proteinima. Nekoliko studija je pokazalo prednosti keto dijete u lečenju različitih patoloških stanja.

Na primer, ona nudi potencijalne prednosti za lečenje raka, kardiovaskularno zdravlje i smanjenje upale. Pored toga, ketogena dijeta je povezana sa neuroprotektivnim i protivupalnim efektima koji mogu sprečiti i istovremeno lečiti širok spektar psihijatrijskih poremećaja.

Konvencionalni pristupi lečenju poremećaja mentalnog zdravlja uključuju psihoterapiju, farmakoterapiju ili oboje, od kojih svaki može imati neželjene efekte za neke pojedince. Zbog toga postoji hitna potreba da se razviju novi terapijski lekovi koji dovode do boljih ishoda.

Nalazi studije

Studije na životinjama su pokazale da ketogena dijeta efikasno ublažava simptome anksioznosti, depresije, stresa, bipolarnog poremećaja i šizofrenije.

Odnos između keto dijete i odgovora na stres je složen. Iako je jedna studija prijavila veću osetljivost nadbubrežne žlezde i nivoe kortikosterona kod glodara hranjenih keto dijetom, druga studija je dokumentovala poboljšane kognitivne performanse i metaboličke parametre kod pacova hranjenih na isti način podvrgnutih hroničnom stresu. Sve u svemu, ovi rezultati naglašavaju zamršene veze između ponašanja, neuroendokrinih puteva i metabolizma.

Za šizofreniju se pokazalo da ketogena dijeta nudi korisne efekte kako u studijama na životinjama tako i u kliničkim studijama.

Ostaje nedostatak dokaza o efikasnosti keto dijete u lečenju bipolarnog poremećaja. Iako su neke studije izvestile o ublažavanju težine simptoma i poboljšanju stabilnosti raspoloženja, istinitost ovih nalaza mora se utvrditi korišćenjem opsežnijih randomizovanih kliničkih ispitivanja.

Sadašnja istraživanja koja istražuju efekte keto dijete na psihijatrijske bolesti koristila su različite pristupe. Na primer, dok je jedna studija ispitivala složen odnos između spavanja, psihijatrijskih bolesti i metabolizma mozga, druga studija je procenila efekte keto ishrane na simptome depresije, kogniciju, socijalno ponašanje i ponašanja povezana sa anksioznošću.

Zaključak

Iako postoje neki dokazi o blagotvornoj ulozi ketogene dijete u lečenju poremećaja mentalnog zdravlja, potrebno je više istraživanja da bi se utvrdila njena klinička korisnost. Ključno ograničenje trenutne studije moglo bi biti prisustvo pristrasnosti zbog razlika u metodologijama korišćenim u pregledanim studijama i ograničene dostupnosti dugoročnih podataka o praćenju.

Stoga, buduće studije moraju ublažiti metodološka ograničenja postojećih istraživanja, optimizovati protokole lečenja i istražiti molekularne mehanizme preko kojih ketogena dijeta može da utiče na poremećaje mentalnog zdravlja.