PLAVI PATLIDŽANI NA SICILIJANSKI NAČIN

Plavi patlidžani uvek su sjajan izbor za neko lagano prolećno jelo ili predjelo, pa vam ih ovom prilikom predstavljamo pripremljene na sicilijanski način. Više mediteranskih začina, kačkavalja i maslinovog ulja potrebno je za ovaj italijanski specijalitet.

plavi patlidžani

Sastojci:

5 paradajza
200 grama kačkavalja
1 kašičica šećera
100 mililitara maslinovog ulja
3 plava patlidžana
4 češnja belog luka
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
2 kašike rendanog parmezana
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Plavim patlidžanima odsečemo krajeve, a zatim isečemo na parčad po dužini. Svako parče zasečemo u forme romboida i stavimo u tepsiju, na šporetu, u koju smo sipali jedan litar vode.

Za vreme barenja patlidžane okrećemo. Obarenu parčad patlidžana izvadimo iz tepsije i poređamo na kuhinjsku krpu. Isti postupak ponovimo sa svim parčadima patlidžana.

Isceđenu parčad patlidžana poređamo na dasku za sečenje, na svako parče nanesemo krupno izrendan kačkavalj, pobiberimo, savijemo na polovine i učvrstimo čačkalicama.

Poređamo punjenu parčad patlidžana u keramičku posudu za pečenje poprskanu maslinovim uljem.

Pripremamo paradajz sos. Paradajze zasečemo na četvrtine i stavimo da se bare u provreloj vodi dok ljuska ne počne da se odvaja. Zatim ih oljuštimo, odstranimo semenke i sitno isečemo.

U šerpu, na šporetu, na zagrejano maslinovo ulje stavimo češnjeve belog luka. Dodamo isečen paradajz, origano, bosiljak, šećer, posolimo, pobiberimo, promešamo i kuvamo kratko vreme. Sos nanesemo na patlidžane. Protresemo posudu i nanesemo rendan parmezan.

Pečemo 20 minuta na 200 stepeni.

Rešetkastom kašikom vadimo parčad patlidžana iz posude i stavimo na dasku za sečenje. Odstranimo čačkalice. Paradajz sos iz posude nanesemo na tanjir za serviranje. Zatim na tanjir u krug poređamo punjenu parčad patlidžana. Perca mladog luka isečemo na tanku kosu parčad od kojih na tanjiru formiramo cvetove.

Dekoraciju završimo grančicom francuskog peršuna na sredini tanjira.

Prijatno!