IZ KAMENOG DOBA

Srpsko-nemački tim naučnika otkrio je do sada nepoznato kasnoneolitsko naselje u blizini reke Tamiš u Banatu.

Ovo naselje u Banatu potiče iz doba 5400-4400. godina pre nove ere, prostire se na 13 hektara i upućuje na vinčansku i na banatsku kulturu tog doba.

naselje u banatu

Geofizičkim snimanjem obavljenim u martu ove godine otkriveno je naselje kod Jarkovca u Srbiji iz kasnog neolita, okruženo sa četiri do šest rovova, uz procenu da je veliki broj kuća tog naselja – spaljen.

Jarkovac je naselje u Srbiji u opštini Sečanj u Srednjobanatskom okrugu u Vojvodini.

Na istraživanju su, kako navodi portal Sajnes eks, radili Muzej Vojvodine Novi Sad, Narodni muzeji Zranjanina i Pančeva, zajedno sa timom organizacije „Cluster of Excellence ROOTS“ pri nemačkom univerzitetu Kil.

Otkriće do sada nepoznatog kasnoneolitskog naselja u blizini reke Tamiš u severoistočnoj Srbiji je od izuzetnog značaja jer jedva da su poznata veća kasnoneolitska naselja u regionu srpskog Banata, rekao je vođa tima Martin Furholt sa Instituta za praistorijsku i protoistorijsku arheologiju Univerziteta Kil.

Naselje vinčanske kulture

Uz pomoć geofizičkih metoda, tim je u martu ove godine uspeo da u potpunosti mapira njen obim, a paralelno sa geofizičkim istraživanjima Jarkovca, nemačko-srpski istraživački tim je takođe sistematski pregledao površine okolnog područja u potrazi za artefaktima.

„Naselje ove veličine je spektakularno. Geofizički podaci nam takođe daju jasnu predstavu o strukturi lokacije pre 7.000 godina“, kaže ROOTS doktorant i vođa tima Fin Vilks.

Istraživanjem površinskih građevina i artefakta arheolozi su zaključili da je u pitanju naselje vinčanske kulture iz perioda između 5400. i 4400. godine pre nove ere, ali da je prisutan i jak uticaj regionalne banatske kulture.

„Ovo je takođe izuzetno, jer je poznato samo nekoliko naselja sa materijalom iz banatske kulture, sa područja današnje Srbije“, objašnjava Vilks.

Izvor: Beta