JANG KOCKE

Nismo sigurni da li je naziv za ovaj kolač potekao iz pojmova stare kineske filozofije Jina i Janga, ali sigurno je da Jang kocke možete priuštiti sebi kao jedan „slatki“ prekršaj bar jednom mesečno.

jang kocke

Sastojci:
1 kutija plazma keksa (ili piškota)
300 ml skuvane kafe

Za patišpanj:
6 jaja
250 grama šećera
250 grama brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaoa
6 kašika vrele vode

Za fil:
2 kesice praška za puding od vanile
6 kašika oštrog brašna
1 litar mleka
200 grama šećera
2 kesice vanilin šećera
250 grama margarina

Za čokoladni preliv:
4 kašike ulja
100 grama čokolade za kuvanje

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. U sud polupamo jaja, dodаmо šećer i izmutimo mikserom. Dodamo brašno, kakao, prašak za pecivo, vodu i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine. Testo preručimo u veću tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Реčemо 15 minuta na 200 stepeni.

Pripremamo fil. U sud stavimo vanilin šećer, prašak za puding, brašno, šećer, sipamo 300 ml mleka i promešamo žicom za mućenje. Preostalo mleko sipamo u šerpu na šporetu. Kada mleko provri, dodamo sadržinu iz suda neprekidno mеšajući žicom. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta i ostavimo da se ohladi. Mikserom penasto umutimo margarin. Dodamo ohlađen krem i mutimo dok se fil ne sjedini. Patišpanj isečemo na polovinu po širini. Prvu polovinu premažemo filom. Keks potopimo u kafu i poređamo ро filu. Na keks nanesemo fil i stavimo drugu polovinu patišpanja. Сео kolač premažemo filom i stavimo u frižider da se ohladi i stegne. Ohlađen kolač isečemo na kocke. U šerpi rastopimo čokoladu sa uljem. Ohlađen čokoladni preliv nanesemo na Jang kocke i serviramo na tanjir.

Prijatno!