ITALIJANSKA TORTA S KAJSIJAMA

Osvežavajuća italijanska torta s kajsijama zahteva posebnu pripremu, ali ako imate sve što njoj treba, onda će vam ova poslastica već istog trenutka postati omiljena kad je u pitanju desert sa ovim fantastičnim voćem.

italijanska torta s kajsijama

Sastojci:

ZA BISKVIT:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kašika vode
ZA NADEV:
8 jaja
350 grama šećera + 16 kašika
1 litar mleka
120 grama brašna
30 grama maslaca
2 kesice vanilin šećera
800 grama kajsija
sok od jednog limuna

Način pripreme:

Umutite za biskvit testo jaja sa šećerom, dodajte vanilin šećer, 1 kašiku hladne vode i postepeno kašiku po kašiku brašna. Okrugli kalup prečnika do 26 centimetra obložite papirom za pečenje i sipajte masu za testo. Poravnajte i ubacite kalup u pećnicu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite 30 minuta. Testo je pečeno kada se ivice odvoje od ivica pleha, a testo prosto povuče za milimetar dva unutra. Izvadite ga i posle nekoliko minuta pažljivo odvojite od papira i ostavite da se dobro ohladi.

U međuvremenu umutite mikserom 8 žumanaca sa 350 grama šećera. Kada masa postane penasta, dodajte vanilin šećer i brašno. Sve dobro izmešajte i razredite hladnim mlekom. Tako pripremljen krem sipajte u specijalni lončić za kuvanje mleka i kuvajte dok se krem ne zgusne. Na kraju stavite maslac da se na kremu ne bi napravila kora dok se hladi.

Očistite kajsije od koštica i iseckajte ih na manje parčiće. Poprskajte ih sokom od limuna da ne bi potamnele. Testo podelite na 3 lista. Položite prvi na vatrostalnu tacnu. Premažite koru trećinom kuvanog krema. Preko složite kajsije. Stavite drugu koru, ponovo krem, pa kajsije. Kada stavite treću koru, poređajte prvo kajsije, pa krem preko njih.

Od belanaca umutite čvrst sneg. Dodajte postepeno kašiku po kašiku šećera i kašičicu dve soka od limuna. Kada pena postane sasvim čvrsta, premažite tortu odozgo njome i kašikom napravite talase. Tortu ubacite u pećnicu zagrejanu na 180 stepeni i ostavite samo toliko koliko je potrebno da blago porumeni.

Prijatno!