BLAGODATNI OGANJ U BEOGRADU

Prenos Blagodatnog ognja iz Jerusalima u Beograd

SVIM ARHIJEREJIMA, SVEŠTENSTVU I VERNICIMA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U OTAČASTVU, REGIONU I RASEJANjU

O B A V E Š T E Nj E

Visokopreosvećeni i Preosvećeni, Visokoprepodobni, Visokoprečasni, blagoverni i blagočestivi – Vozljubljena braćo i sestre u Vaskrslom Spasitelju našem Gospodu Isusu Hristu,

Čast Nam je da vas obavestimo o svečanom događaju prenosa Blagodatnog ognja iz Svetog grada Jerusalima u Beograd, koji će se iz Svete Zemlje u našu Otadžbinu Srbiju, ako Bog da – doneti uoči Svetlog praznika Vaskrsenja Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista, uveče na Veliku subotu, 11. aprila 2015. godine Gospodnje.

Blagodatni oganj u Beogradu - Prenos Blagodatnog ognja iz Jerusalima u Beograd

Blagodatni oganj u Jerusalimu

Planirano delo ima Naš blagoslov i punu podršku tri Patrijaršije – drevne Jerusalimske, Sestrinske Ruske i naše Srpske, ali projekat bi bio neizvodljiv bez nesebičnog angažovanja više blagovernih ličnosti iz Srbije i Ruske Federacije, čije dobrotvorstvo i trud u svemu zaslužuju svaku pohvalu.

Radi vašeg znanja i daljeg shodnog postupanja, navodimo nekoliko detalja planiranog događaja:

Zvanična delegacija Srpske Pravoslavne Crkve na čelu sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom slavonskim gospodinom Jovanom i zvanični predstavnik Države Srbije, gospodin dr Dušan Jovović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz sektora za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC – otputovaće na Veliki petak u Jerusalim, da bi narednog dana uzeli učešće u molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja, koji se čudesno pojavljuje svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve Njegove Svetosti Patrijarha jerusalimskog i sve Palestine gospodina Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Blagodatni oganj biće istog dana prenet iz Tel Aviva na Aerodrom „Nikola Tesla“ u večernjim časovima, a odatle, kasnije uz svečanu pratnju – do hrama Svetog Save na Vračaru.

Doček Blagodatnog ognja biće organizovan ispred hrama Svetog Save u 23 časa, gde će biti postrojena garda Vojske Srbije. Blagovernom narodu ćemo tada svečano predati Blagodatni oganj, započeti Vaskršnje jutrenje, a tačno u ponoć, sledi Sveta Vaskršnja Liturgija kojom ćemo lično načalstvovati.

Budući da gore navedeno predstavlja jedinstven događaj od izuzetnog značaja za sve blagočestive vernike Srpske Pravoslavne Crkve, smatramo važnim da unapred primite ovu informaciju na znanje, obzirom na to da će ovo biti prvi zvaničan prenos Blagodatnog ognja.

Blagodareći Gospodu Bogu na ovom izuzetnom daru koji se nama Pravoslavnima daje kao svedočanstvo Hristovog Svetlog i Slavnog Vaskrsenja, izražavamo Našu iskrenu želju da se širom Eparhija naše Crkve, manastira i parohija, Blagodatni oganj prenese i razdeli – da bi pre svega duše, srca i domovi vernika Srpske Pravoslavne Crkve bili obasjani netvarnom i nezalaznom Svetlošću Osmog dana – Svetlošću Vaskrsenja.

 

S blagoslovom,

PATRIJARH SRPSKI

I R I N E J

Informacije u vezi sa dolaskom Blagodatnog ognja možete naći na:

https://plus.google.com/u/0/117418149429047732377/posts