ČUDESNA SIMBIOZA BAKTERIJE I KVASCA

Napitak od kombuhe je veoma zdrav tako da može biti od pomoći u smanjenju akumulacije masti i smanjenju nivoa triglicerida.

Kada osoba ima previše masti uskladištene u svom telu, posebno triglicerida, to može povećati rizik od nekoliko zdravstvenih stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti kao što su ateroskleroza, moždani udar ili srčana insuficijencija.

napitak od kombuhe

Visok nivo triglicerida u telu je takođe povezan sa povećanim rizikom od akutne upale u pankreasu, što može povećati rizik od nastanka aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti.

Prethodna istraživanja pokazuju da zdrave promene u načinu života kao što su redovno vežbanje, gubitak težine, ograničavanje upotrebe alkohola i zdrava ishrana koja je bogata vlaknima i zdravim mastima i malo rafinisanih šećera i ugljenih hidrata, može pomoći u smanjenju nivoa triglicerida.

Istraživači sa Univerziteta Severna Karolina naveli su da napitak od kombuhe takođe može pomoći u smanjenju akumulacije masti i smanjenju nivoa triglicerida.

Novi načini smanjenja zaliha masti u telu

Prema doktoru Robu Dovenu, profesoru ćelijske biologije i fiziologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Severna Karolina i glavnom autoru ove studije, važno je otkriti nove načine za ljude da smanje nakupljanje masti i snize trigliceride, jer su moderne bolesti kao dijabetes, hipertenzija i kardiovaskularne bolesti među vodećim faktorima koji doprinose ranoj smrti.

„Ove bolesti spadaju u kategoriju metaboličkih sindroma, koji su često povezani sa disregulacijom homeostaze lipida, što dovodi do visokih triglicerida u plazmi, povišenog krvnog pritiska i gojaznosti. Istraživanje funkcionalne hrane koja može direktno da poboljša homeostazu lipida tokom metaboličke bolesti ili koja bi mogla da posluži kao dodatak tradicionalnim terapijskim pristupima, ključna je za identifikaciju novih strategija za podršku dugoročnom zdravlju u modernom dobu“, objasnio je dr Doven.

Kombuha napitak i smanjenje telesne masti

Za ovu studiju, dr Doven i njegov tim fokusirali su se na napitak od kombuhe kao potencijalni način za snižavanje nivoa triglicerida.

„Ovaj drevni napitak, koji ima korene u istočnoj tradicionalnoj medicini, doživeo je stalni porast popularnosti od početka veka i preovladava u maloprodajnom prostoru pića uprkos upadljivom nedostatku mehanističkih informacija o tome kako njegova potrošnja utiče na potrošača“, naveo je lekar.

Kombuha napitak (ili čaj, kako se takođe naziva) je fermentisano piće napravljeno od crnog čaja i simbiotske kulture bakterija i kvasca, što ga čini probiotičkim napitkom.

Prethodne studije na životinjama i ljudima pokazuju da kombuha može biti od pomoći u lečenju nekoliko bolesti, uključujući dijabetes, bolesti jetre i creva.

Druga istraživanja na životinjama i pretklinička istraživanja su otkrila da kombuha može pomoći u različitim aspektima kardiovaskularnog zdravlja, kao što su snižavanje nivoa holesterola i visokog krvnog pritiska.

Važno je napomenuti da prošla istraživanja pokazuju da neki ljudi mogu imati neželjene efekte kada piju kombuhu, uključujući ubrzani rad srca ili žgaravicu zbog dodatnog kofeina.

Studija slučaja objavljena u junu 2022. sugeriše da konzumacija kombuhe ponekad može imati kardiotoksične efekte.

Kombuha može da oponaša post u crevima

Istraživači su svoju studiju zasnovali na modelu crva.

„Naš omiljeni sistem životinjskog modela koji koristimo u laboratoriji je nematoda Caenorhabditis elegans, koja konzumira bakterije kao svoj primarni izvor hrane. Ovo nam omogućava da direktno proučavamo odnos između domaćina i probiotičkih mikroba koji se nalaze u kombuha napitku u genetski podložnom modelnom sistemu“, tvrdi dr Doven.

Kroz model crva, naučnici su otkrili da nakon uzimanja napitka od kombuhe, mikrobi iz čaja kolonizuju creva crva, stvarajući metaboličke promene slične onima koje se dešavaju tokom posta.

„Bili smo veoma iznenađeni kada smo otkrili da probiotički mikrobi u čaju od kombuhe mogu kolonizirati creva crva i stimulisati metabolički odgovor nalik na gladovanje kod domaćina, koji se desio uprkos činjenici da ove životinje nisu pokazale defekte u apsorpciji hranljivih materija u crevima“, objasnio je lekar, pa zaključio:

„Neverovatno, ovaj odgovor je primećen samo kod životinja koje su konzumirale mikrobe izolovane iz dugotrajne, potpuno fermentisane kulture kombuha napitka, a ne jednostavnu mešavinu mikroba koji nisu povezani sa fermentacijom ove simbioze bakterije i kvasca. Ovo zapažanje sugeriše da bi mikrobni metaboliti proizvedeni tokom procesa fermentacije mogli oblikovati metaboličke puteve domaćina“.