Владимир Кривошејев

* * *

Наставак претходног поста …

.

На оном истом месту на коме је стајао велики Снешко Белић, настао без намере да привуче публику, али ипак успевајући да, бар привремено напуни празне музејске сале, четврт века касније једна нова слика.

noc-muzeja

Током трајања летње градске манифестације Музеј је продужео своје радно време до вечерњих часова. Док сумрак замењује дан и док се пале улична светла, на степеницама које воде ка трему са кога се иде ка сталној поставци и галерији за повремене изложбе је постављено платно видео бима, испред њега су столице, али и столови изнети из музејског кафеа, а са стране штанд. Док појединци пажљиво прате радњу играно-документарног историјског филма, други више тихо ћаскају са шољицама у руци, а трећи пазаре пригодне сувенире, поред њих пролазе четврти у намери да, користећи свечарску атмосверу и продужено радно време, погледају тренутну изложбу или обиђу нову сталну поставку. Један од њих је у књизи утисака забележио: „Музеј је предиван. Нисам знао какву модерну и фантастичну установу имамо у самом центру. Стварно свака част“, а други: „Имао сам прилику да посетим пуно музејских изложби. Ова поставка је на мене оставила изванредан утисак. Мислим да наши суграђани не знају шта имају у граду“.

knezevi-u-zatvoru-postavka-seca-knezevaУправо позитивни утисци ова два посетиоца указују да и после дуже од једне године од отварања, и поред веома разноврсне и активне промоције („Јеси ли ти уграђен у мој ТВ; ако те нема недељу дана зовем сервисера јер сумњам на квар“ рекао је, у шали, пријатељ) не мали број суграђана није обишао хваљену и награђивану нову поставку свога музеја. Усађени стереотипи да су музеји досадна, прашњава места, или пак храмови намењени само елити, тешко се мењају, а без тих промена музеји не могу остваривате битне сврхе свога постојања. Али не смеју се имати илузије да се промене могу достићи преко ноћи. То је дуготрајан процес и разлог више за озбиљнију инплементацију маркетиншке праксе у музејски рад. Не зарад маркетинга, већ зарад музеја и сврхе њиховог постојања.

Имајући ово на уму у Музеју XYZ је осмишљена, а током новембра 2008. године и реализована велика програмско-маркетиншка акција


ДА ЛИ СТЕ БИЛИ У ВАШЕМ МУЗЕЈУ?

narodni-muzej-valjevo

(ако буде интересованја, наставиће се… као Невен ;)

Odlomak iz uvoda knjige: MUZEJI, PUBLIKA, MAKETING – stalne muzejske postavke i Njegova Visost posetilac (www.muzej.rs)

Slike u postu:

– Plakat za Noć muzeja

– postavka izložbe „Seča knezova“ u Narodnom muzeju Valjevo

– Narodni muzej Valjevo