Redakcija Bloga

* * *

Pojedini od nas svojim radom, otkrićima ili delima duboko menjaju ljudsku istoriju. Nekada je taj uticaj pozitivan, nekada negativan. Ovu rubriku smo posvetili onim velikanima koji su unapredjivali svet i društvo.
Lideri istorije i nauke su uvek bili osobe posebnih kvaliteta ili sklonosti. I nije lako dati istinit, konačan i objektivan sud o njima i njihovim dostignućima, no naša je namera da se njihova veličina predstavi na što jednostavniji i sadržajniji način.

Jer, oko velikih ljudi se uvek stvara gomila predrasuda, bilo pozitivnih, bilo negativnih. Predstavljati nekog kao nadčoveka ili samo božansko biće isto je tako pogrešno kao i izvlačiti sitne slabosti i mane velikog čoveka i davati im grandiozne razmere. A koliko se samo sukoba rodi oko misli jednog velikana istrgnutih iz konteksta, ili o ranim radovima i zabludama istinskih velikana koji nemaju nikakve veze sa starijim radovima i zrelom mudrošću.

Korektan prikaz lika i dela velikana naše istorije, naš je cilj i putokaz ka dobrom obrazovanju i vaspitanju narednih generacija.